15.07.2021 09:12
BRUXELLES, 14. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Europski sud odbacio je u srijedu žalbu američkog proizvođača sportske opreme Nike na istragu kojom Europska komisija nastoji utvrditi jesu li mu porezne vlasti u Nizozemskoj osigurale prednost u odnosu na konkurenciju.
Američki proizvođač sportske odjeće žalio se na odluku Komisije iz 2019. godine o pokretanju istrage o pet rješenja nizozemske porezne uprave koja su mu izdana u razdoblju od 2006. godine. Porezna uprava tim je rješenjima odobrila metodu izračuna rojaliteta koje su dvije Nikeove tvrtke u Nizozemskoj plaćale jedna drugoj za korištenje intelektualnog vlasništva. EK je ocijenio da su ti rojaliteti viši od onih koje bi međusobno dogovorile neovisne kompanije i da su dvije Nikeove tvrtke njima možda neopravdano smanjile svoju oporezivu osnovicu. Odobrivši predloženu metodu izračuna, nizozemska uprava osigurala je Nikeu prednost u odnosu na konkurenciju, što prema propisima EU-a predstavlja nepropisnu pomoć. Nike je pak tvrdio da je Komisija prenaglila s pokretanjem službene istrage i da nije podastrla dovoljno dokaza za tvrdnju o nizozemskoj nepropisnoj državnoj pomoći. Opći sud EU-a odbacio je danas žalbu američke kompanije. „Komisija je poštivala proceduralne propise i ispunila je obavezu navođenja razloga (za pokretanje istrage) i nije napravila vidljive greške u procjeni“, zaključio je europski sud.

Bruxelles je "nepristrano" i "temeljito" proučio utjecaj poreznih aranžmana na tržišno natjecanje i nije prekršio načelo dobrog upravljanja, smatraju suci. Komisija je pokrenula slične istrage i o Appleovim poreznim aranžmanima u Irskoj i onima koje su luksemburške vlasti odobrile Fiat Chrysleru i Amazonu. Neke su odluke također bili prisiljeni braniti pred europskim sudom. Žalbe su, među ostalima, podnijeli, Apple i Amazon, neuspješno, te Fiat Chrysler i Engie, čije je prigovore europski sud prihvatio.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.