14.07.2021 10:40
dionice
LONDON, 14. srpnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom turistički sektor zbog širenja delta varijante koronavirusa u Europi.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši drugi dan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,55 posto, na 7.085 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 posto, na 15.748 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 6.547 bodova. Najviše su jutros pale cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku 1 posto, jer se ulagači plaše novih restriktivnih mjera zbog širenja delta varijante koronavirusa u Europi u ovo vrijeme ljetnih godišnjih odmora.

I na azijskim su burzama cijene dionica blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,2 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, na 28.608 bodova. Azijske burze prate jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u lipnju porasle 0,9 posto na mjesečnoj razini, odnosno 5,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo. Temeljna stopa inflacije, koja isključuje cijene hrane i energenata, dosegnula je, pak, 4,5 posto, najvišu razinu od 1991. godine.

Jačanje inflacije ponajviše je posljedica rasta cijena rabljenih automobila i usluga u putničkom prometu, pa se analitičari slažu s dužnosnicima središnje banke, koji već dulje vrijeme ponavljaju da će jačanje inflacije biti privremeno. Ipak, podaci o inflaciji naveli su ulagače na oprez, posebice zbog toga što su porasli prinosi na državne obveznice. „Na temelju više i dugotrajnije inflacije, moglo bi doći do toga da Fed smanji program za kupnju obveznica. No, ne očekujemo puno po pitanju Fedovih kamata. Riječju, do smanjenja poticaja moglo bi doći prije nego što se očekivalo, no blago”, kaže Rob Carnell, direktor istraživanja u ING-u. Ovih će dana u fokusu ulagača biti izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella Kongresu o gospodarskoj situaciji. Najviše pažnje privući će njegovi komentari o jačanju inflacijskih pritisaka i očekivanjima u vezi monetarnih poticaja.

Središnja banka Novog Zelanda posljednja je u nizu koja je odlučila smanjiti ili ukinuti poticaje gospodarstvu za oporavak od koronakrize. Jutros je iznenadila tržišta porukom da će u ponedjeljak završiti program kupnje obveznica. Podršku tržištima pružaju, pak, dobri makroekonomski pokazatelji u regiji. Među ostalim, jutros je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) Singapura u drugom tromjesečju porastao 14,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što ukazuje na brz oporavak tog gospodarstva od koronakrize.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.