14.07.2021 10:36
SEATTLE, 13. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač zrakoplova Boeing objavio je u utorak da će zbog otkrivene nove strukturne pogreške smanjiti proizvodnju modela 787.
Kompanija sada očekuje da će zbog forenzičke inspekcije i skupih popravaka ove godine isporučiti manje od polovine od preostalih stotinjak zrakoplova tipa 787, koliko ih ima u hangarima. Do sada su očekivali da će prodati "veliku većinu". Boeing nije otkrio kojim će tempom proizvoditi modele 787, napomenuvši tek da će neko vrijeme proizvoditi manje od trenutnih pet mjesečno. U ovoj je godini tvrtka isporučila 156 mlažnjaka svih modela, u usporedbi sa 157 u cijeloj 2020.

Najnoviji problem uključuje nepotpuno prijanjanje komponenti na spojevima na prednjem pregradnom zidu, priopćila je američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA), potvrdivši da je Boeing uočio problem i da će ga ispraviti prije isporuke zrakoplova. Zrakoplovi tipa 737 MAX i 787 bilježe električne kvarove i druge probleme od kraja prošle godine i Boeing je ponovo počeo isporučivati 787-ice tek u ožujku, nakon pet mjeseci stanke. Kompanija je u lipnju neto zabilježila 146 narudžbi zrakoplova, kada se isključe izmjene narudžbi i njihovo otkazivanje. Kupci su otkazali narudžbu 71 zrakoplova tipa 737 MAX, navode u Boeingu. Isporučili su 45 zrakoplova, najviše od ožujka 2019. godine, kada je u padu Boeingova zrakoplova 737 MAX u Etiopiji stradalo 157 ljudi. Još nisu dovršili naručenih 4.166 zrakoplova, čime je njihov broj porastao za 44 u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.