13.07.2021 09:20
dionice
NEW YORK, 13. srpnja 2021. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u bankarskom sektoru, dok se ulagači pozicioniraju za sezonu objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones ojačao je 126 bodova ili 0,36 posto, na 34.996 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 4.384 boda, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 14.733 boda. Među sektorskim indeksima, najviše je, u prosjeku 1,3 posto, porastao S&P 500 indeks bankarskog sektora. Pritom je dionica Goldman Sachsa poskupila više od 2, a JPMorgana više od 1 posto, dok ulagači čekaju poslovna izvješća tih banaka, koja će biti objavljena u utorak. Ovoga tjedna počinje sezona objava poslovnih rezultata kompanija i banaka u drugom tromjesečju, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasle za 66 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. „Sezona zarada bit će toplo dočekana kao prilika da se potvrdi postojeće raspoloženje na tržištu”, kaže Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

Znatno su jučer porasle i cijene dionica u komunikacijskom i nekretninskom sektoru, a među vodećim dobitnicama bila je dionica Tesle, s rastom cijene za 4 posto. Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 17 posto, pa se neki investitori pitaju koliko još ovaj uspon može trajati i plaše se mogućeg preokreta. Ponajviše ih zabrinjava širenje delta soja koronavirusa, što bi moglo usporiti oporavak svjetskog gospodarstva, i jačanje inflacijskih pritisaka, što bi moglo nagnati središnje banke na zaoštravanje monetarne politike. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 posto, na 7.125 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 posto, na 15.790 bodova, a pariški CAC 0,46 posto, na 6.559 bodova.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.