09.07.2021 10:27
stock market
LONDON, 9. srpnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, no trguje se oprezno zbog strahovanja ulagača da će širenje delta varijante koronavirusa usporiti oporavak gospodarstava.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto. No, nakon jučerašnjeg oštrog pada, taj je indeksa na putu tjednog gubitka od 0,4 posto. Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,55 posto, na 7.068 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 posto, na 15.522 boda, a pariški CAC 1,00 posto, na 6.462 boda. Pritom su najviše porasle cijene dionica u sektorima koji su jučer najviše pali, kao što su rudarski i automobilski. A na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,3 posto i skliznuo blizu najniže razine u dva mjeseca. Od početka tjedna u minusu je oko 3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 0,6 posto, na 27.940 bodova. Pad burzi posljedica je niza loših vijesti o širenju delta varijante koronavirusa. Australske su vlasti u petak pozvale stanovnike Sydneya da ostanu kod kuće, upozorivši da bi se trotjedni 'lockdown' mogao produžiti kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, dok taj grad bilježi najveći porast broja novozaraženih u ovoj godini. Japan je, pak, uveo izvanredno stanje u Tokiju kako bi se zaustavio novi val zaraze i odlučio da će se Olimpijske igre održati bez gledatelja. Ništa bolja nije ni situacija u Indoneziji i Južnoj Koreji, pa se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava u regiji. Stoga je splasnula sklonost prema rizičnijim investicijama. „Na snazi je izbjegavanje rizika”, kaže Rodrigo Catril, analitičar u National Australia Bank.Razlozi su tome, dodaje, širenje delta varijante virusa širom svijeta, još uvijek niska razina procijepljenosti u svijetu i zabrinutost da bi zbog jačanja inflacije središnje banke mogle početi zaoštravati monetarnu politiku.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.