09.07.2021 10:24
LUXEMBOURG, 8. srpnja 2021. (Hina) - Cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u prvom tromjesečju najsnažnije u gotovo 14 godina, a Hrvatska je bilježila najslabiji rast u nešto više od tri godine, kliznuvši ispod europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Cijene stambenih nekretnina u EU, mjerene indeksom cijena kuća, porasle su u prva tri ovogodišnja mjeseca 6,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od trećeg tromjesečja 2007. godine. Na kraju 2020. uvećane su prema revidiranim Eurostatovim podacima 5,8 posto. Isti postotni rast bilježile su cijene u eurozoni, ali na početku ove godine, najsnažniji od četvrtog tromjesečja 2006., napominje Eurostat. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bile su porasle za revidiranih 5,6 posto.

Skok u Luksemburgu

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći rast cijena stambenih nekretnina bilježio je u prvom ovogodišnjem tromjesečju Luksemburg, za 17 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Slijede Danska i Litva s rastom cijena za 15,3 odnosno 12 posto. U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem kvartalu porasle za 4,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najslabije od drugog tromjesečja 2018., pokazuju Eurostatovi podaci. U posljednjem tromjesečju 2020. bile su porasle 6,4 posto. Njihov rast slabi od kraja 2019. godine, kada su bile poskočile 10 posto.  Stambene su nekrenine pojeftinile samo na Cipru, za 5,8 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje. Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Ravnomjeran rast u EU i eurozoni

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u razdoblju od siječnja do ožujka 1,7 posto. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bile su porasle 1,4 posto. U eurozoni njihov je rast blago usporio, na 1,3 posto, s 1,4 posto na kraju prošle godine.Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od siječnja do ožujka, prema raspoloživim podacima Eurostata, porasle cijene stambenih nekretnina u Estoniji, za 6,6 posto

Slijede Danska i Litva gdje su poskočile 5,8 odnosno pet posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle za 0,9 posto u odnosu na posljednje tromjesečje 2020. kada su uvećane za 2,5 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. Pad cijena na kvartalnoj razini bilježili su u prvom tromjesečju samo Cipar, Malta i Slovačka, za 5,8 odnosno 1,6 i 1,2 posto.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.