08.07.2021 09:28
ZAGREB, 7. srpnja 2021. (Hina) - A1 Hrvatska ulaže nešto više od 16,2 milijuna kuna u smanjene utjecaja na klimu ugradnjom 120 sunčanih elektrana i 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama, a 55 posto te investicije financira se iz LIFE programa EU-a, rečeno je u srijedu na konferenciji za medije te telekomunikacijske tvrtke.
Riječ je o ulaganju u smanjenje utjecaja na klimu, a za spomenutu investiciju A1 Hrvatska je potpisala i sporazum s Europskom komisijom oko LIFE programa, koji je instrument EU-a za financiranje aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime. Projektom "LIFE4GREEN Broadband" povećat će se energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u komunikacijskim mrežama kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, među kojima je ugljični dioksid (CO2) najzastupljeniji s udjelom od 81 posto. "Implementacijom solarnih ploča i tzv. free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju od 1.721.560 kWh što je ujedno smanjenje emisije CO2 od 404 tone", kazao je na konferenciji glavni direktor za tehniku i IT u toj kompaniji Tomislav Makar. Dodao je da je prelaskom na zelenu energiju iz HEP-ovog ZelEn programa A1 Hrvatska smanjila svoj ugljični otisak za 75 posto i približila se strateškom cilju održivog poslovanja, prema kojemu cijela A1 Telekom Austria Grupa do 2030. mora biti ugljično neutralna. "Ovo je dodatni korak kojim doprinosimo održivom prijelazu prema klimatski neutralnom gospodarstvu do 2050. i ostvarenju ciljeva Green Deala EU-a. Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu gigabitnu najmoderniju mrežu, ali na odgovoran način i uz minimalan utjecaj na okoliš, što već i radimo", poručio je Makar.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.