07.07.2021 11:50
WASHINGTON, 7. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Američka ministrica financija zatražit će ovog tjedna od kolega u skupini G20 da minimalna stopa oporezivanja kompanija bude viša od dogovorenih 15 posto, najavili su dužnosnici ministarstva.
Inicijativa Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i skupine G20 za suzbijanje erozije porezne baze i prebacivanja dobiti predložila je da se uvede minimalna globalna stopa oporezivanja kompanija od najmanje 15 posto. Složile su se i da bi dio prava na oporezivanje najvećih kompanija trebao biti preusmjeren iz zemalja u kojima su registrirane u zemlje u kojima posluju. Očekuje se da će dogovor krajem ovog tjedna u Veneciji poduprijeti i financijski dužnosnici skupine G20. Pregovori o minimalnoj poreznoj stopi, koji bi trebali biti dokončani do samita G20 u listopadu, vezani su za ishod zakonodavnog postupka podizanja minimalne porezne stope u SAD-u, istaknuo je u utorak za Reuters neimenovani dužnosnik američkog ministarstva financija. 

Kabinet američkog predsjednika Joea Bidena planira izmijeniti porezne zakone i udvostručiti minimalnu stopu oporezivanja dobiti koju američke kompanije ostvaruju u inozemstvu, na 21 posto, za potrebe financiranja postpandemijskog oporavka, podsjeća Reuters. Bijela kuća želi uvesti i novi porez prema kojem kompanije ne bi imale pravo na porezne odbitke u SAD-u ako plaćaju poreze u zemljama koje nisu usvojile globalnu minimalnu poreznu stopu. SAD nije usamljen u zahtjevu da minimalna porezna stopa bude viša od 15 posto, naglasili su dužnosnici ministarstva financija u utorak u razgovoru za Reuters. Napominju da dogovor SAD-u jamči da neće ostati bez dijela poreznih prihoda, a ujedno će obavezati druge zemlje da ukinu poreze koje trenutno naplaćuju američkim tehnološkim divovima. Yellen je po njihovim riječima jasno dala do znanja i da novi digitalni porez koji će idućih tjedana predložiti Europska komisija nije u skladu s potporom Europske unije dogovoru postignutom u sklopu OECD-a. Potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager izjavila je za Reuters da će novi namet plaćati uglavnom europske kompanije, dodavši da će biti uveden kako bi se pribavio novac za financiranje postpandemijskog oporavka.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.