07.07.2021 11:49
LONDON, 7. srpnja 2021. (Hina) - Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics najavio je u srijedu da u drugom tromjesečju očekuje 53 posto veću dobit zahvaljujući globalnoj nestašici čipova.
Operativna dobit trebala bi u razdoblju od travnja do lipnja iznositi 12.500 milijardi wona (11 milijardi dolara), procijenio je najveći proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona u svijetu. Snažna potražnja za memorijskim čipovima nadoknadila je slabije prihode od prodaje uređaja zbog nestašice dijelova, objašnjavaju. Prije godinu dana, u prvih nekoliko mjeseci pandemije koronavirusa, Samsung je bilježio pad prodaje telefona i televizora, podsjeća BBC, da bi potom potražnja naglo porasla nakon uvođenja mjera zatvaranja i "selidbe" ljudi širom svijeta na mrežu.

Proizvođači čipova jedva drže korak s potražnjom i proteklih su mjeseci imali puno više manevarskog prostora za podizanje cijena, s obzirom na neviđenu krizu u nabavnim lancima. "Globalni IT sektor bilježi ozbiljnu neravnotežu ponude i potražnje za čipovima", rekao je dioničarima u ožujku čelnik Samsunga, jedan od dvojice izvršnih direktora i šef odjela za mobilne uređaje Koh Dong-jin. Nestašica čipova teško je pogodila proizvođače elektroničkih uređaja, ali i automobila, pa su mnogi od njih, uključujući Ford, General Motors, Volkswagen i Jaguar Land Rover, bili prisiljeni obustaviti proizvodnju proteklih mjeseci. Američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager predstavili su u međuvremenu plan o povećanju proizvodnje čipova u Europi i SAD-u. Europska unija želi udvostručiti udio u globalnom tržištu čipova, na 20 posto, i najavila je 140 milijardi eura ulaganja u iduće dvije do tri godine.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.