06.07.2021 09:50
ZAGREB, 5. srpnja 2021. (Hina) - Projekt PVMax trebao bi pokrenuti investicije u najmanje 100 megavata (MW) integriranih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj u ukupnom iznosu od preko 500 milijuna kuna, a REGEA je već dobila inicijalnih dva milijuna eura namijenjenih pripremi dokumentacije,  istaknuto je na predstavljanju projekta u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.
Projekt se financira iz sredstava tehničke pomoći programa ELENA kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB), a operativno ga provodi Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,98 milijuna eura. Ravnatelj REGEA-e Julije Domac istaknuo je kako bi projekt u sljedeće tri godine trebao donijeti minimalno 500 milijuna kuna investicija u fotonaponske elektrane, integrirane elektrane na krovovima zgrada. Očekuje 100-ak MW instaliranih podjednako u javnom sektoru, kod građana i u komercijalnom sektoru, odnosno, kako je rekao, svugdje gdje postoji potrošnja električne energije i krovovi koji se mogu iskoristiti.

Projekt je prijavljen uz potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i niza ovdašnjih dionika i postao je prvi projekt u EU kada je jedna organizacija, u ovom slučaju REGEA, drugi put dobila. Riječ je o programu pomoći kojim EIB pruža potporu za povećanje instaliranih kapaciteta obnovljivih izvora energije tj. novih tehnologija U tom području, kaže Domac, imamo još dosta napraviti. Po glavi stanovnika iz takvih izvora energije u RH imamo instalirano otprilike 17 vata, dok je primjerice u Njemačkoj više od 500, Italiji više od 300, a Sloveniji više od 100 vata po stanovniku. Domac je objasnio kako se u sklopu projekta planira, zajedno s poslovnim bankama, osnivanje pool-a, što će građanima i županijama olakšati proceduru i financiranje tih projekata kroz sredstva tehničke pomoći koju su odobrena. Pripremit će se mehanizmi koji su dostupni u zemljama EU dok kod nas još nisu. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić naglasio je da je projekt PVMmax kompatibilan sa strateškim energetskim razvojem RH i željom da Hrvatska na niskougljičnom društvu do 2050. godine svoju proizvodnju električne energije u potpunosti orijentira na obnovljive izvore energije. "Upravo zbog toga i ova dva milijuna eura koja su dodjeljena REGEA-i, a koja će se transferirati prema krajnjim korisnicima s ciljem izrade dokumentacije, najbolje su moguće utrošen novac iz naše perspektive", rekao je, dodajući da je Hrvatska orijentirana prema obnovljivim izvorima energije te će sve svoje izvore usmjeriti prije svega prema poticanju proizvodnje iz njih. 

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.