05.07.2021 08:50
društvene mreže
PARIZ, 2. srpnja 2021. (Hina) - Dogovor o izmjenama globalnog poreznog sustava ograničit će poreznu konkurenciju i osigurati zemljama oko 150 milijardi dolara dodatnih prihoda, nužnih u postpandemijskom razdoblju, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).
Pregovori o novom poreznom sustavu počeli su pod okriljem OECD-a prije gotovo deset godina kako bi se utvrdio zajednički okvir za oporezivanje multinacionalnih tvrtki i zatvorile porezne "rupe" koje digitalnim tvrtkama omogućuju izbjegavanje poreznih obveza. Predložena je minimalna globalna stopa oporezivanja kompanija od najmanje 15 posto, koja bi trebala ograničiti poreznu konkurenciju i omogućiti zaštitu poreznih baza, navode u OECD-u. Dio je paketa novih poreznih propisa i preraspodjela prava na oporezivanje najvećih tvrtki, ističe organizacija, objašnjavajući da će dio prava biti preusmjeren iz matičnih zemalja tvrtki u one u kojima posluju, istaknuo je OECD. Prijedlozi će osigurati prijeko potrebnu potporu vladama koje pokušavaju popuniti proračune u razdoblju pojačanih ulaganja u javne usluge, infrastrukturu i mjere nužne za stvaranje uvjeta za oporavak u postpandemijskom razdoblju, ističe OECD.

Očekuje se da će preraspodjela poreznih prava otvoriti mogućnost oporezivanja više od 100 milijardi dolara dobiti godišnje, a minimalna globalna porezna stopa od najmanje 15 posto generirat će oko 150 milijardi dolara dodatnih prihoda godišnje, procjenjuju. Dodatna korist očitovat će se u stabilizaciji međunarodnog poreznog sustava i poboljšanoj poreznoj preglednosti za porezne uprave i porezne obveznike, dodaju. Prijedlog je u četvrtak poduprlo 130 od 139 članica inicijative OECD-a i skupine G20 za suzbijanje erozije porezne baze i prebacivanja dobiti, uključujući Hrvatsku, pokazuje popis na internetskoj stranici OECD-a. Devet članica inicijative još se nije priključilo priopćenju o dogovoru, navodi još nije poduprlo iskazalo potporu, navode. Njih devet još nije poduprlo inicijativu, navodi OECD.

Popis pokazuje da su u skupini Irska i Barbados. "Ovaj će historijski paket, nakon godina intenzivnog rada i pregovora, osigurati da velike multinacionalne kompanije posvuda plaćaju pravedne poreze", naglasio je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann. Vodilo se računa i o interesima malih gospodarstava i onih u razvoju, dodao je. "Paket ne eliminira poreznu konkurenciju niti mu je to bio cilj, ali postavlja multilateralno dogovorena ograničenja", zaključio je čelnik OECD-a. Preostali elementi novog poreznog sustava trebali bi biti dovršeni do listopada ove godine, a plan o uvođenju novih propisa do 2023., stoji u priopćenju.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.