02.07.2021 10:29
ZAGREB, 1. srpnja 2021. (Hina) - Petrokemija je u četvrtak objavila da je Uprava odobrila dubinsko snimanje kompanije "s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva".
"Uprava društva obavještava da je na zahtjev većinskog vlasnika Terra mineralna gnojiva Uprava Petrokemije odobrila proces dubinskog snimanja društva Petrokemija radi analize postojećeg financijskog, pravnog i tehničkog stanja Petrokemije, a s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva", tek su kratko izvijestili iz kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva putem Zagrebačke burze. Tvrtku Terra mineralna gnojiva osnovali su Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji su putem nje 2018. godine sudjelovali u dokapitalizaciji Petrokemije i tako postali njeni većinski vlasnici s udjelom od 54,52 posto.

Veće vlasničke udjele u Petrokemiji imaju i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) od 17,90 posto, Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško 12,73 posto, Janaf 9,09 posto, itd. Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (Sindikat EKN-a) Željko Klaus u kratkoj telefonskoj izjavi za Hinu je rekao kako za sindikat objava o dubinskom snimanju nije iznenađenje odnosno da je to očekivano i potvrda onoga o čemu je taj sindikat izvijestio još u drugoj polovini svibnja. "Prema provjerenim i pouzdanim informacijama do kojih smo došli, čini se da Ina i PPD namjeravaju svoje udjele u vlasništvu Petrokemije prodati i tako, nakon dvije i pol godine, nestati iz vlasničke strukture Petrokemije. Kupac njihovih udjela, s kojim su već duže u tajnim pregovorima, izgleda da će biti Yildirim Group iz Turske. Radi se o obiteljskoj grupi kompanija u različitim industrijskim sektorima, koja djeluje u 51 zemlji na raznim kontinentima i zapošljava oko 14.000 radnika", napisao je uz ostalo Sindikat EKN-a u objavi na svojoj internet stranici 24. svibnja.

Sindikat je tada naveo i kako takav potez većinskih vlasnika "nije po ničemu sporan, ali jeste upitan ako ga se gleda u svjetlu svih pogodnosti koje im je Vlada RH osigurala prilikom njihovog ulaska u vlasništvo Petrokemije, od čišćenja bilance poslovanja, preko otpisa i preknjižavanja rezervnih dijelova pa do izdvajanja deponije fosfogipsa i neutralizacije". Istaknuli su i kako nastoje saznati i stavove države o svemu što se događa, a ponajviše o tome što država namjerava učiniti kao 40-postotni vlasnik Petrokemije. Klaus i danas ističe da sindikat ostaje kod tih svojih izjava te će biti uključen u buduća zbivanja, a aktivnosti će biti usmjerene na zadržavanje proizvodnje i osiguranje zaštite prava radnika utvrđenih Kolektivnim ugovorom.  "Ako nakon dubinskog snimanja dođe do ozbiljnijih razgovora i koraka, sindikat će biti uključen kako bi ljudi zadržali posao i plaće", izjavio je.

Petrokemija s Inom i PPD-om zaključila nove ugovore za opskrbu plinom Odvojeno je Petrokemija danas putem Zagrebačke burze objavila da je Uprava temeljem provedenog natječaja zaključila nove ugovore za opskrbu prirodnim plinom u plinskoj godini 2021./2022. s Inom i PPD-om kao najpovoljnijim dobavljačima po natječaju. Petrokemija je zaključenjem ovih ugovora osigurala dovoljne količine prirodnog plina za stabilnu proizvodnju tijekom plinske godine 2021./2022., istaknuli su iz kutinske tvrtke. U još jednoj su objavili izvijestili da je kompanija potpisala ugovore o kratkoročnim okvirnim kreditnim linijama s Privrednom bankom Zagreb, Erste&Steiermarkische bankom i OTP bankom. "Ukupna vrijednost financijskog aranžmana iznosi 235 milijuna kuna te će se navedene kreditne linije koristiti za daljnji rast i napredak Petrokemije. Postignuti uvjeti financiranja su niži od postojećih uvjeta i u skladu sa tržišnim kretanjima te kreditne linije dodatno potvrđuju snagu Petrokemije, njezinu stabilnost u poslovanju, efikasnost i kvalitetno upravljanje", navodi se u toj objavi, koja je također objavljena putem Zagrebačke burze.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.