02.07.2021 10:20
DUBLIN, 1. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Irska je u četvrtak odbila potpisati izjavu o uvođenju globalnog minimalnog poreza od 15 posto kako bi se izbjegle porezne oaze za multinacionalne kompanije, koju je podržalo 130 od 139 zemalja koje o tome pregovaraju.
Izjavu iza koje stoji 130 zemalja objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sa sjedištem u Parizu, a ona predviđa globalni minimalni porez od 15 posto i veće oporezivanje najvećih multinacionalnih kompanija u zemlji u kojoj su ostvarile profit. Irski ministar financija Pashal Donohoe, koji pregovara u ime Dublina, kazao je da Irska načelno podržava sporazum te da će nastaviti pregovarati. "Nisam danas bio u poziciji pridružiti se konsenzusu o sporazumu i specifičnoj stopi globalnog poreza od najmanje 15 posto", navodi se u priopćenju irskog ministra. "Izrazio sam rezervu Irske, ali ostajem predan tom procesu i nastojim pronaći ishod koji Irska još uvijek može podržati", dodao je.

Uz stopu poreza na dobit kompanija od 12, 5 posto Irska je uspjela privući neke od najvećih multinacionalnih kompanija te može izgubiti više od većine zemalja, ako se usvoji prijedlog.Donohoe, koji je također predsjednik eurozone, kazao je da podržava "Prvi stup" koji predviđa preraspodjelu dijela poreza zemlji u kojoj je zarađen profit jer bi to "donijelo stabilnost i sigurnost međunarodnom poreznom okviru". Prethodno je rekao kako želi da se sporazumom omogući manjim zemljama da koriste poreznu politiku kao sredstvo kompenziranja u odnosu na prirodne prednosti koje uživaju veće zemlje za privlačenje većih investicija i tvrtki.Jedan od osam irskih radnika zaposlen je u multinacionalnim kompanijama.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.