01.07.2021 09:33
GRAF + NOVAC
ZAGREB, 30. lipnja 2021. (Hina) - Glavna skupština Adris grupe u srijedu je donijela odluku da se neto dobit iz 2020. godine u iznosu od 3,4 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, a dividenda od 12,5 kuna po dionici isplati 30. srpnja, izvijestili su iz te tvrtke.
Glavna skupština je također odlučila i da će se dividenda, u iznosu od 12,5 kuna po dionici, ostvarena poslovanjem društva u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. isplatiti 30. srpnja na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 14. srpnja. Skupština je dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora te donijela odluku o zamjeni odluke o upotrebi dobiti iz 2019. i odluke o promjeni u rezervama po osnovi pripajanja ovisnog društva novom odlukom. Iz Adrisa u priopćenju navode kako je sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo održavanje glavnine godišnjih skupština društava u sastavu Grupe.

Tijekom dana održane su i skupštine Maistre, HUP-a Zagreb i Cromarisa. Glavna skupština Croatia osiguranja održana je 18. lipnja, dok će se skupština Grand hotela Imperial d.d. održati 1. srpnja. Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate, poslovodstvo tvrtke podsjetilo je kako je pandemija koronavirusa, koja je započela početkom 2020. dovela do globalne gospodarske krize, najveće od Drugoga svjetskog rata. Prekinuti su opskrbni lanci, smanjeno je ili potpuno onemogućeno prekogranično kretanje stanovništva, a neizvjesnost je utjecala i na pad gospodarskog optimizma. Uz gospodarsku krizu, Hrvatsku su u 2020. pogodila i dva razorna potresa, što je dovelo do pada BDP za više od osam posto, a znatno je povećan i javni dug, navode iz Adrisa. I u takvim okolnostima, kako je istaknuo predsjednik Uprave Adrisa Marko Remenar, "poslovni sustav Adrisa zadržao je stabilnost temeljenu na diverzificiranom portfelju sa znatnim potencijalom za daljnji rast i unaprjeđenje u sva tri posla". Remenar je naveo kako je konsolidirana EBITDA Adris grupe iznosila gotovo 600 milijuna kuna, što je pad od 40 posto u usporedbi s najboljim Adrisovim godinama, "ali je to rezultat koji je omogućio investicije i tijekom 2020., zadržavanje radnih mjesta i stabilnu neto cash poziciju Grupe te restituciju dividendne politike". "Takav rezultat omogućio je kontekst potreban za isplatu dividende koja će, sukladno rastućim rezultatima, i u sljedećim godinama biti dio poslovne politike ove Grupe", kazao je. Istaknuo je i kako su na razini cijelog sustava poslovne aktivnosti tijekom 2020. bile usmjerene na povećanje efikasnosti nužne za realiziranje pozitivnog rezultata, uz fokus na digitalizaciju i inovacije "s ciljem povećanja komparativne prednosti u svim poslovima te nastavak intenzivnih priprema za strateški relevantne investicije". Zaduženost sustava, kako je kazao, je i dalje iznimno niska, jer su i ovu kriznu godinu završili ispod 1x EBITDA."S druge strane, to je preduvjet za početak realizacije našeg ambicioznog razvojnog plana. Operativni preduvjeti na razini sustava su uspostavljeni, primjerice, uspostavljeno je upravljanje procesom nabave na razini Grupe, centralizirano je upravljanje nekretninama, pomaknuli smo fazu pripreme investicija i donošenja odluke o investicijama za sljedeću sezonu te smo digitalizirali proces praćenja pripreme i izvođenja investicija. Ukratko, Adris je i operativno i financijski spreman za daljnji iskorak", istaknuo je Remenar.

Adris grupa je u 2020. ostvarila ukupan prihod u iznosu od 4,7 milijardi kuna, što je za 18 posto manje u odnosu na godinu ranije.8 Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 4,3 milijarde kuna i manji je za 20 posto. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 586 milijuna kuna, a neto dobit 45 milijuna kuna. Pritom je neto dobit Adrisa d.d. iznosila 3,44 milijuna kuna. Grupa je, uz uloženih gotovo 500 milijuna kuna u 2020. godini, sačuvala financijski potencijal nužan za novi investicijski i razvojni ciklus, navodi se u priopćenju.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.