30.06.2021 11:16
DUBLIN, 30. lipnja 2021. (Hina/dpa) - Globalno gospodarstvo suočava se s gubicima koji dosežu i 4.000 milijardi dolara zbog kolapsa međunarodnih putovanja, izvijestila je Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD).
Pandemija koronavirusa i mjere ograničenja koje su uslijedile izazvale su „krizu s razornim učincima na zemlje u razvoju, posebno one koje ovise o turizmu“, priopćio  je UNCTAD u srijedu, upozorivši da će oporavak u velikoj mjeri ovisiti o obuhvatu cijepljenjem na globalnoj razini. Najgore pogođena regija vjerojatno će biti srednja Amerika, gdje bi se bruto domaći proizvod (BDP) prema najgorem UNCTAD-ovom scenariju mogao smanjiti za gotovo 12 posto do kraja godine. Radnici će vjerojatno imati malo alternativnih mogućnosti pri zapošljavanju u regijama u kojima državama nedostaju fiskalni poticaji u europskom duhu za isplate socijalne pomoći tijekom pandemije, priopćio je UNCTAD.

Turizam i srodni sektori često su jedini izvor prihoda za "mnoge honorarce u zemljama u razvoju". Jugoistočna Azija je vjerojatno druga najteže pogođena regija, za koju UNCTAD prognozira pad BDP-a za osam do devet posto. Jedna od najteže pogođenih zapadnih država mogla bi biti Irska, u kojoj je vlada u utorak zadržala oprezan pristup ukidanju ograničenja zbog kojih je Dublin skinut s popisa gradova domaćina tijekom europskog nogometnog prvenstva. Plan da se prati ukidanje ograničenja na ostatku kontinenta te omogući rad unutar restorana i pubova u utorak je zaustavljen na neodređeno vrijeme, a vlada se poziva na upozorenje o delta soju virusa.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.