28.06.2021 11:20
POVEĆALO
LONDON, 28. lipnja 2021. (Hina/Reuters) - Britanski financijski regulator naložio je Binanceu, platformi za trgovinu kriptovalutama koja spada među najveće u svijetu, da zaustavi sve regulirane aktivnosti, pridruživši se strogim mjerama u Japanu u Njemačkoj.

Binance Markets, britanski ogranak Binancea, "ne smije bez pisane dozvole FCA provoditi nikakve regulirane aktivnosti... a odluka stupa na snagu odmah", objavila je u nedjelju agencija za financijske usluge FCA. Binance nije jučer odgovorio na zahtjev da komentira tu objavu. Trgovina kriptovalutama u Velikoj Britaniji nije izravno regulirana, ali platforme moraju ishoditi dozvole za usluge poput trgovine izvedenicama kriptovaluta. FCA je naredio Binanceu da do 30. lipnja na svojoj internetskoj stranici i kanalima na društvenim mrežama objavi obavijest da "Binance Marketsu nije dozvoljeno obavljanje reguliranih aktivnosti u Velikoj Britaniji“. Platforma mora također sačuvati kompletnu evidenciju koja se odnosi na potrošače iz Velike Britanije i do 2. srpnja obavijestiti FCA da je provela taj nalog. Regulator nije objasnio zašto je poduzeo mjere protiv Binancea, koji je ranije priopćio da svoje zakonske obveze shvaća "vrlo ozbiljno" i surađuje "s regulatorima i agencijama za provedbu zakona".

FCA je pojačao nadzor nad trgovanjem kriptovalutama, koje je postalo silno popularno, kako u Britaniji tako i u svijetu.Od siječnja britanski regulator zahtijeva od svih tvrtki koje nude usluge povezane s kriptovalutama da se registriraju i dokažu da poštuju zakone o suzbijanju pranja novca. Početkom lipnja objavili su da se registriralo samo pet tvrtki i da većina još nije ispoštovala njihove zahtjeve. Japanski regulator priopćio je 25. lipnja da Binance u Japanu posluje mimo zakona, prema obavijesti objavljenoj na internetskoj stranici Japanske agencije za financijske usluge. Bloomberg je u svibnju izvijestio da su službenici američkog ministarstva pravosuđa i porezne uprave koji istražuju pranje novca i porezne prekršaje prikupljali informacije od pojedinaca koji imaju uvid u poslovanje Binancea, navodi Reuters. U travnju njemački financijski regulator BaFin upozorio je Binance da mu prijeti novčana kazna zato što ulagačima nudi kriptovalute bez propisanog prospekta.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.