25.06.2021 11:16
euro
BRUXELLES, 25. lipnja 2021. (Hina) - Hrvatska očekuje da će postati članicom eurozone početkom 2023. godine i do tada namjerava ispuniti sve potrebne kriterije, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

U Bruxellesu je u petak drugi dan samita europskih čelnika, a u okviru toga održat će se i samit eurozone u inkluzivnom formatu.“To je prigoda da još jednom iskažem spremnost za ispunjenje svih kriterija i da nakon što smo prošle godine ušli u Europski tečajni mehanizam (ERM II) ispunimo akcijski plan i stvorimo preduvjete da tijekom 2023. godine, mi se nadamo na početku, Hrvatska postane članica eurozone”, izjavio je Plenković. Dodao je da će na na samitu eurozone iznijeti kalendar koji Hrvatska očekuje u pogledu ulaska u područje zajedničke valute “s obzirom na sva postignuća koja s ostvarena u provedbi strategije za uvođenje eura od 2018. do danas”. 

Čelnici država članica u petak su, drugi dan samita započeli raspravom o gospodarskom oporavku od posljedica pandemije koronavirusa. Premijer Plenković je rekao kako očekuje da Europska komisija odobri hrvatski nacionalni plan za oporavak i otpornost tijekom sljedećeg mjeseca, nakon čega bi u posjet Zagrebu došla predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kako bi osobno uručila zeleno svjetlo Komisije za taj plan težak 6,3 milijarde bespovratnih sredstava.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.