25.06.2021 08:01
NEW YORK, 25. lipnja 2021. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Joe Biden postigao dogovor sa Senatom o paketu ulaganja u infrastrukturu.
Dow Jones ojačao je 322 boda ili 0,95 posto, na 34.196 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,58 posto, na 4.266 bodova, a Nasdaq indeks 0,69 posto, na 14.369 bodova. Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijena dionica niza tehnoloških divova, kao što su Tesla, Facebook, PayPal i Microsoft. Nakon što je dan prije cijena dionice Tesle skočila više od 5 posto, jučer je porasla dodatnih 3,5 posto. Dionice Facebooka i PayPala poskupile su, pak, više od 1 posto, dok je cijena Microsofta porasla 0,5 posto, pa je tržišna vrijednost tog softverskog diva po prvi put premašila razinu od 2.000 milijardi dolara.

Ulagače je potaknula i vijest da je predsjednik Joe Biden u četvrtak sa senatorima dogovorio ulaganje od 1.200 milijardi dolara u infrastrukturne projekte. Prihvaćeni projekti čine gotovo dvije trećine novca koja je Biden tražio, a uključuju 312 milijardi dolara ulaganja u transportne projekte, kao što su prometnice, mostovi i zračne luke, te 266 milijardi u druge projekte, poput ulaganja u vodoprivredni sustav i širokopojasni internet.

Zahvaljujući dosadašnjim golemim fiskalnim poticajima, u prvom je tromjesečju gospodarstvo SAD-a poraslo po anualiziranoj stopi 6,4 posto, potvrdili su revidirani podaci, a ulagači se nadaju da će novi paket infrastrukturnih investicija dodatno podržati rast gospodarstva i tržišta dionica. Ipak, na tržištu ne vlada euforija, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 9,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 11 milijardi.x

Oprez ulagača posljedica je zabrinutosti u vezi monetarnih poticaja, nakon signala iz središnje američke banke da bi zbog jačanja inflacijskih pritisaka monetarna politika mogla biti zaoštrena prije nego što se očekivalo. Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je više od 13, a Nasdaq i Dow Jones više od 11 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 posto, na 7.109 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,86 posto, na 15.589 bodova, a pariški CAC 1,22 posto, na 6.631 bod.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.