24.06.2021 10:00
OSIJEK, 23. lipnja 2021. (Hina) - Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu u Osijeku da je u aktivnosti zapošljavanja u sklopu programa "Zaželi" do sada u Hrvatskoj uloženo 1,8 milijardu kuna, čime je višestruko premašena prvobitno planirana alokacija od 300 milijuna kuna.

To pokazuje koliki je interes i potreba za ovakvim programom, i učinit ćemo sve da osiguramo sredstva i u slijedećem financijskom razdoblju, tako da će treća faza sigurno biti prisutna u vremenu od 2021. do 2027. godine, rekao je Aladrović u Osijeku na dodjeli 18 ugovora u sklopu Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza 2.“, vrijednih više od 25 milijuna kuna. Ocijenio je da je Osječko-baranjska županija 'najsvjetiiji primjer ovoga programa, jer je na njenom području uloženo više od 330 milijuna kuna'.

U sljedećem višegodišnjem financijskom okviru također planiramo osigurati sredstva za ovaj program, jer on u sebi sadrži tri prioritetna cilja Europskog socijalnog fonda - zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje. Siguran sam da ćemo još kvalitetnije i aktivnije provoditi ovakav program, poručio je ministar Aladrović na uručenju ugovora, kojem su nazočili i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i osječki gradonačelnik Ivan Radić. Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić izvijestio je da je prva faza projekta "Zaželi" završena, i spremni su projekti za drugu fazu. Projekt je značajan zbog zapošljavanja žena, koje teško pronalaze posao na tržištu rada te krajnjih korisnika, koji osim usluge njege u kući, dobivaju uslugu socijalne uključenosti, čime se prevenira institucionalizacija, rekao je Lukić.

Aladrović: Treba se postići kvalitetan balans u novom Zakonu o radu

Na upit novinara što očekuje od pregovora o novom Zakonu o radu,  ministar Aladrović je poručio kako očekuje dogovor. Istaknuo je da nakon prethonih konzulatcija sa socijalnim partnerima, "danas formalno počinje raditi radna skupina, i očekuje da ona bude efikasna". "Siguran sam da ćemo postići dogovor i da ćemo formirati novi zakon o radu koji će, s jedne strane, štititi radnike, pružiti im dodatnu zaštitu, ali s druge strane, omogućiti poslodavcima konkuretno okruženje", ocijenio je Aladrović. Ističe da je teško procijeniti koje će biti najteže točke pregovora, ali je "sigurno da se mora postići kvalitetan balans". "Ne možemo ići samo s pozicije poslodavaca, niti samo iz pozicije radnika ili sindikata. Bitno je da zakon o radu bude kvalitetno napravljen, tako da omogući konkuretno gospodarstvo,  a s druge strane, da radnici budu zaštićeni i da bude manje ugovora na određeno vrijeme", pojasnio je Aladrović.

Na novinarski upit potvrdio je da se razmišlja o populariziranju rada od kuće, i to određenim olakšicama, u kontekstu poslodavaca i kontekstu rada, dodavši kako očekuje da će novi zakon stupiti na snagu tijekom 2022. godine. Sada je na redu radna skupina, ali s obzirom da smo imali prethodne konzultacije, koje su trebale utvrditi stavove socijalnih partnera, i približiti ih, siguran sam da ćemo taj rok dostići, rekao je ministar Aladrović.

U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u Zagrebu danas se održava prvi sastanak Radne skupine za izradu Iskaza o procjeni propisa i Nacrta prijedloga Zakona o radu. Sastanak predvoditi državni tajnik Dragan Jelić, a uz predstavnike Ministarstva, sudjeluju i predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca i Državnog inspektorata.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.