23.06.2021 10:15
DUĆAN
BRUXELLES/FRANKFURT/PARIZ, 23. lipnja 2021. (Hina/dpa) - Povjerenje europskih potrošača ojačalo je u lipnju, peti mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu od 2018. godine, pokazali su preliminarni podaci Europske komisije.

Indeks povjerenja potrošača u EU porastao je u lipnju za 1,5 bodova u odnosu na svibanj, na minus 4,5 bodova, najvišu razinu od listopada 2018. godine, izvijestila je EK u utorak. U eurozoni njegova je vrijednost porasla za 1,8 bodova u odnosu na svibanj, na minus 3,3 boda, i najviša je od siječnja 2018. U svibnju oba su indeksa poskočila za tri boda, odražavajući ubrzano procjepljivanje građana protiv covida 19 i ublažavanje mjera suzbijanja zaraze. Komisija je prikupljala podatke za najnovije istraživanje od 1. do 21. lipnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 29. lipnja, u sklopu izvješća o ekonomskoj klimi u EU i eurozoni.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.