21.06.2021 12:00
ZAGREB, 21. lipnja 2021. (Hina) – Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak ujutro Crobex indeksi blago pali, a trguje se mirno, na što ukazuje skroman promet.

Crobex indeks bio je u 10,30 sati u minusu 0,16 posto, na 1.989 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,09 posto, na 1.225 bodova. Tako su oba indeksa blago skliznula s najviših razina od veljače prošle godine, odnosno izbijanja koronakrize, koje su dosegnuli krajem prošloga tjedna, nakon tri tjedna neprestanog rasta.

Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati oko 900 tisuća kuna, otprilike 2,5 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Najveći promet, oko 460 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Atlantske plovidbe, koja je pojeftinila 1,7 posto, na 404 kune. S prometom od oko 115 tisuća kuna slijedi dionica Podravke, kojoj cijena stagnira na 594 kune. Niti jednom drugom dionicom zasad nije ostvaren promet veći od 100 tisuća kuna.

Analitičari su i očekivali da će se danas trgovati mirno. "S obzirom na sutrašnji praznik, većina je ljudi otišla na godišnji odmor, pa je za pretpostaviti da neće biti značajniji kretanja na burzi, a i nema bitnijih korporativnih vijesti koje bi potaknule trgovanje. Vjerujem da će u fokusu investitora i dalje biti turističke dionice te da će se osluškivati sve najave oko sezone pred nama", kazala je jutros prije početka trgovanja na burzi Magdalena Bašić, analitičarka tržišta kapitala u Erste banci.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.