21.06.2021 12:30
crypto
OPATIJA, 18. lipnja 2021. (Hina) – Regulatori i zakonodavci se moraju uhvatiti u koštac s rizicima koje kriptoimovina donosi za financijsku stabilnost i osigurati da ne kreira potrese na financijskom tržištu, rekao je u petak predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Unatoč brzom rastu, kriptoimovina je još uvijek inferiorna u usporedbi s tradicionalnom pa regulatori trebaju reagirati i osigurati sigurno okruženje kako bi potrošači i investitori bili zaštićeni od prevara i manipulacija, istaknuo je Žigman u izlaganju na temu "Regulacija i financijske inovacije u službi korisnika i tržišta: mogućnosti i rizici" na konferenciji „Fintech – inovacije, rizici i odgovornost“.

Na konferenciji se razmatra rast fintech sektora na svjetskom financijskom tržištu, a organizirala ju je Hanfa u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Rijeci. Žigman je ocijenio da je FinTech revolucija globalni nazaustavljiv fenomen koji nudi brojne mogućnosti unaprjeđenja usluga i poslovanja. "Blockchain i kriptimovina su globalni, a perspektiva lokalna. Kreiranje kriptimovine je pokušaj obnove financijskog sustava iz temelja, bez tradicionalnog financijskog institucionalnog okvira, stoga regulacija kriptoimovine sve više dolazi u fokus," naglasio je.

Žigman je rekao da Europska komisija i sve članice EU rade na novoj regulativi te da će se ti regulatorni odgovori moći dijelom implementirati već 2022. Kazao je da je rudarenje bitcoinom došlo do zenita i da se u tom kontekstu usporava priča i stvaranje novih bitcoina, dodavši da na tržište ulaze novi igrači, no bitcoin je još najzastupljeniji. Njegova cijena je ekstremno volatilna, radi se o imovini koja još uvijek nema neku stabilnu vrijednost i u tom smislu su moguća iznenađenja. Podsjetio je da je bitcoin nastao 2008. u vrijeme financijske krize. Malo je ljudi tada znalo o tome, a ni oni koji su ga kreirali nisu očekivali da će vrijediti bogatstvo. Bitcoin više nije najjača kriptovaluta u svijetu kriptoimovine, u ovoj godini još više gubi dah, a ostali oblici rastu i zaokupljaju investitore, koji sve više ulažu u kriptoimovinu. Žigman je rekao i da je bitcoin lani strelovito rastao u odnosu na tradicionalne oblike imovine te da je privlačio mnoge ulagače, a i u 2021. se nastavlja njegov veliki prinos. Stoga je i kod regulatora veliki oprez prema tome kako se postaviti prema takvim pokazateljima jer je, kaže, teško objasniti zašto ulagati u tradicionalne oblike imovine, kada postoji nova imovina koja pokazuje odlične rezultate.- Prema jednom istraživanju, 83 posto ispitanika vjeruje da će digitalna imovina biti značajna alternativa novcu još 5 do 10 godina, dok je 66 posto ispitanika zabrinuto zbog kibernetičke sigurnosti. Oko 90 posto ispitanika smatra da će globalni digitalni identitet biti važan u njihovim budućim strategijama blockchaina i digitalne imovine, dok se 70 posto slaže da će regulativa uskoro ugledati svjetlo dana.

Za koga će regulativa biti najprimjerenija tek ćemo vidjeti, a neki smatraju da će biti najprimjerenija i najviše koristiti današnjem financijskom establišmentu, rekao je Žigman, ogradivši se i kazavši da je ipak riječ o samo jednom od komentara. Žigman je naveo da se današnji regulatorni odgovori ponajprije baziraju na sprječavaju pranja novca u cijeloj EU, te da u tom kontekstu Hanfa nadzire kriptomjenjačnice, ali da još uvijek ne licencira njihov rad. Napomenuo je i da prometi u kriptomjenjačnicama nezaustavljivo rastu, pa se očekuje da bi on ove godine mogao stati uz bok prometu na Zagrebačkoj burzi.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.