17.06.2021 08:05
LUXEMBOURG, 16. lipnja 2021. (Hina) - Sporiji rast plaća zakočio je rast troškova rada po satu u EU i eurozoni u prvom tromjesečju, a u Hrvatskoj ukupni troškovi rada porasli su prvi puta od početka pandemije koronavirusa, pokazali su u srijedu podaci Eurostata.

Na razini 27-članog EU-a kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u prvom tromjesečju 1,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, neposredno uoči izračunali su europski statističari. U četvrtom tromjesečju 2020. uvećani su prema revidiranim Eurostatovim podacima 3,2 posto. U eurozoni ukupni su troškovi rada po satu na početku ove godine bili viši 1,5 posto nego u istom razdoblju 2020., nakon revidiranog 2,8-postotnog povećanja u prethodna tri mjeseca.

Sporiji rast plaća

U EU troškovi plaća porasli su u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,6 posto, nakon 3,8-postotnog rasta u zadnjem kvartalu 2020. U eurozoni uvećani su 2,2 posto, nakon 3,5-postotnog povećanja u prethodna tri mjeseca. Najviše su rasli troškovi plaća u sektorima umjetnosti, rekreacije i slobodnog vremena, ali i smještaja i usluga posluživanja hrane, za 8,3 odnosno 6,1 posto. Troškovi doprinosa porasli su u EU na početku ove godine jedan posto, te 0,9 posto u eurozoni, gotovo istim tempom kao i na kraju prošle godine.

Skok u Litvi i Sloveniji

Među zemljama EU-a najviše su u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu u Litvi, za 12 posto. Slijedi Slovenija s 11,1-postotnim rastom. Najslabiji rast ukupnih troškova bilježile su Austrija i Belgija, za 0,3 odnosno 0,9 posto. U Hrvatskoj kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u prvom tromjesečju prvi puta od drugog tromjesečja 2020., i to za 2,3 posto. U prethodnom su tromjesečju bili pali 1,1 posto, prema podacima Eurostata. Pritom su troškovi plaća porasli 2,3 posto, nakon 0,2-postotnog pada na kraju 2020. Troškovi doprinosa uvećani su 2,2 posto, nakon 6,4-postotnog pada na kraju prošle godine. Najveći je pad ukupni troškova rada po satu na početku 2021. bilježila Malta, za 2,6 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. Slijedi Irska s padom od 2,5 posto.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.