16.06.2021 08:30
nafta
LONDON, 15. lipnja 2021. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, potaknute očekivanjima brzog oporavka potražnje u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,64 dolara. Na američkom se tržištu njime trgovalo po 88 centi višoj cijeni, od 71,76 dolara.

"Ključnim razlozima najnovijeg rasta cijena smatramo neprekinuti niz dobrih vijesti o potražnji i optimistično raspoloženje na financijskim tržištima", objavio je Commerzbank."Zalihe padaju već nekoliko mjeseci, tržište ide u pravom smjeru... moj je dojam da ovo nije super ciklus", rekao je Russell Hardy na Globalnom samitu o sirovinama koji je organizirao Financial Times. U takvim su uvjetima članovi Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođena Rusijom proteklih nekoliko mjeseci počeli postupno ublažavati ograničenja proizvodnje, podsjeća Reuters.

"U idućih šest mjeseci možemo gotovo sigurno očekivati kontinuirani manjak u opskrbi, čak i ako OPEC i njegovih deset saveznika odluče dodatno ublažiti ograničenja opskrbe od srpnja kako bi pokrili bar dio rastuće potražnje", priopćila je brokerska kuća PVM.

Ulagači i trgovci pratit će i dvodnevnu sjednicu američke središnje banke Fed kako bi provjerili hoće li poslati kakav signal kada planira početi smanjivati monetarne poticaje gospodarstvu u koronakrizi, dodali su. Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 71,99 dolara, što znači da je porasla 68 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.