14.06.2021 08:45
PARIZ, 11. lipnja 2021. (Hina/Reuters) - Europske zrakoplovne tvrtke poručile su da će pokušati od Europske unije ishoditi izmjene odredbe o naknadama i pravima putnika na povrat novca za otkazane letove u pandemiji koronavirusa.

Uredba EU261 znatno je pogoršala financijsku krizu za mnoge zrakoplovne tvrtke, ustvrdila je u četvrtak udruga Airlines for Europe (A4E) koja zastupa najveće europske prijevoznike, uključujući Lufthansu, IAG, Ryanair, easyJet i Air France-KLM. "Tražimo uravnoteženiji pristup zaštiti potrošača", rekao je u četvrtak izvršni direktor Air France-KLM-a Ben Smith, ustvrdivši da propis EU-a o pravima putnika predviđa penale koji spadaju među najveće u svijetu. Putnici prema europskim propisima imaju pravo na trenutni povrat novca za otkazane letove, plus naknadu ako su obavijest o otkazivanju dobili manje od dva tjedna prije leta. Pripada im i naknada ako let kasni više od tri sata. "Zakon nije dovoljno fleksibilan za situacije kao što je masovno otkazivanje letova", rekao je Smith na virtualnoj konferenciji za novinare, koju je organizirao A4E, a uključili su se i šefovi easyJeta, IAG-a, Lufthanse i Ryanaira.

Komisija je nagovijestila da nije spremna ograničavati prava putnika. "Pokušavali smo postići ravnotežu između zaštite potrošača i zaštite turističkog i prometnog sektora. Kontinuirana i poboljšana zaštita prava putnika presudna je za izgradnju potrebnog povjerenja potrošača u prometni sektor", rekao je neimenovani dužnosnik EU-a. Zrakoplovne tvrtke najavile su i da će pokušati pred sudom osporiti povećanje naknada za kontrolu zračnog prometa koje su vlade EU-a dogovorile prošlog mjeseca.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.