14.06.2021 08:47
LUXEMBOURG, 11. lipnja 2021. (Hina) - Zapošljavanje u EU i eurozoni posustalo je u prva tri ovogodišnja mjeseca, odražavajući postrožena ograničenja zbog novog vala zaraze covidom 19, a Hrvatska je bilježila pad četvrto tromjesečje zaredom, pokazuju podaci Eurostata.

U EU broj zaposlenih pao je u prvom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat, neznatno ublaživši prvu procjenu. U eurozoni smanjen je za 0,3 posto, u skladu s procjenom objavljenom sredinom svibnja. Time je na oba područja prekinuto razdoblje oporavka tržišta rada koje je počelo u ljeto prošle godine zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa nakon prvog vala zaraze. U posljednja tri mjeseca 2020. broj zaposlenih porastao je za 0,4 posto i u EU i u eurozoni.

U odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje, neposredno uoči uvođenja mjera zatvaranja, broj zaposlenih pao je 1,6 posto u EU, te 1,8 posto u eurozoni, gotovo istim tempom kao i na kraju prošle godine. Ukupno je u EU u prvom tromjesečju zaposleno bilo 205,6 milijuna građana, od čega 157,6 milijuna u eurozoni. U odnosu na pretpandemijsko četvrto tromjesečje 2019. broj zaposlenih smanjen je u EU za 3,8 milijuna, te za 3,4 milijuna u eurozoni.

Najveći pad u Latviji

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje pao broj zaposlenih u Latviji, za 3,9 posto. Slijede Grčka i Španjolska gdje je smanjen za 1,7 odnosno 1,1 posto. U Hrvatskoj broj zaposlenih bio je u razdoblju od siječnja do ožujka manji za 0,4 posto nego u posljednja tri mjeseca 2020. godine, kada je pao 0,3 posto. Time je pad nastavljen četvrto tromjesečje zaredom. Najviše je pak na tromjesečnoj razini porastao broj zaposlenih u Mađarskoj i Španjolskoj, za 1,1 odnosno jedan posto. Slijede Cipar i Litva s brojem zaposlenih većim za 0,8 posto nego na kraju 2020. Eurostat napominje da nije raspolagao podacima za Irsku dok je Rumunjska bilježila prekid u vremenskom nizu.

Skok u Luksemburgu

Latvija je prednjačila padom broja zaposlenih u prvom tromjesečju i na godišnjoj razini, za sedam posto. Slijedi Estonija s padom zaposlenosti za 4,4 posto. U Hrvatskoj broj zaposlenih smanjen je u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Time se smanjio također četvrto tromjesečje zaredom. U četvrtom tromjesečju 2020. pao je 2,4 posto. Više zaposlenih nego na početku prošle godine imali su samo Luksemburg, Cipar, Poljska i Belgija, za 1,9 posto, odnosno u rasponu od 0,3 do 0,1 posto, pokazuje izvješće Eurostata, objavljeno početkom tjedna.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.