11.06.2021 10:23
dionice
LONDON, 11. lipnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će rast inflacije biti privremen i da će središnje banke i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto i na putu je dobitaka četvrti tjedan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,50 posto, na 7.122 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,05 posto, na 15.571 bod, a pariški CAC 0,20 posto, na 6.561 bod. Pritom su najviše porasle cijene dionica u rudarskom sektoru, u prosjeku 1 posto, a oporavlja se i turistički sektor, nakon jučerašnjeg pada. Tako europske burze prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti. To se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku jer bi rast inflacije, premda snažan, mogao biti privremen.

Naime, dugo očekivano izvješće pokazalo je jučer da su potrošačke cijene u SAD-u u svibnju porasle za 5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo. No, to je ponajviše posljedica rasta cijena zrakoplovnih karata, rabljenih kamiona i nekih drugih proizvoda kojima cijene rastu zbog otvaranja gospodarstva, pa bi, kažu analitičari, rast inflacije doista mogao biti privremen, kao što to procjenjuje Fed. To znači da će središnja banka nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku, pa su splasnula strahovanja od zaoštravanja te politike. „Najvažnije su brojke veće nego što se očekivalo, no kada se pogleda ispod površine, vidi se da je rast inflacije posljedica otvaranja gospodarstva. Čini se da cijelo gospodarstvo nije pregrijano, pa su ulagači odahnuli”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial. U idućem bi razdoblju, kaže, rast gospodarstva trebao usporavati, pa bi trebali popustiti i inflacijski pritisci. Jučer je, pak, Europska središnja banka (ECB) poručila da će nastaviti provoditi poticajne mjere kako bi sačuvala povoljne uvjete financiranja, upozorivši da bi preuranjeno zaoštravanje monetarne politike ugrozilo oporavak od koronakrize. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,05 posto, na 28.948 bodova.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.