10.06.2021 09:50
BRUXELLES, 9. lipnja 2021. (Hina/dpa) - Irski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Ryanair izborio je u srijedu djelomičnu pobjedu u sporu pred europskim sudom protiv njemačke državne potpore posrnulom Condoru.
Opći sud EU-a poništio je odluku Europske komisije o odobravanju njemačke državne potpore Condoru u obliku dva zajma od 550 milijuna eura u pandemijskoj 2020. godini. Bruxelles nije naveo dovoljno razloga za odobrenje državne pomoći, zaključio je sud. Suci su od EK zatražili novu odluku, suspendiravši do tada stupanje na snagu presude kojom je poništena dozvola za državnu pomoć i zatražen povrat novca .To zapravo znači da je sud Komisiji dao priliku da usvoji detaljniju odluku, objašnjava agencija dpa. Irski prijevoznik pokrenuo je nekoliko sporova protiv EK, tvrdeći da su njezine dozvole mjera državne potpore europskim zrakoplovnim kompanijama narušile ravnopravno natjecanje u EU. Neke je sporove dobio, poput onog pokrenutog zbog zelenog svjetla za državnu potporu nizozemskom KLM-u i portugalskom TAP-u, a neke izgubio, uključujući sudsku bitku protiv pomoći skandinavskom SAS-u i Finnairu, podsjeća agencija dpa.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.