08.06.2021 09:44
dionice
ZAGREB, 8. lipnja 2021. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, jer nema vijesti koje bi mogle značajnije potaknuti ulagače, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati, nakon dva dana blagog pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks oslabio je jučer drugi trgovinski dan zaredom, za 0,34 posto, na 1.942 boda, dok je Crobex10 pao za 0,38 posto, na 1.200 bodova. Među sektorskim indeksima najviše je pao građevinski, za 1,2 posto, dok je jedino ojačao industrijski, za 0,11 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 6,65 milijuna kuna, što je oko 3,2 milijuna kuna manje nego u petak.„Domaće tržište je jučer zabilježilo negativna kretanja, uz povlaštenu dionicu Adrisa i HT-a u fokusu. Volumeni trgovanja su i dalje relativno skromni, s obzirom da nema vijesti koje bi dale smjernice investitorima i potaknule življe trgovanje”, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA), koja stoga danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, 1,88 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,47 posto, na 420 kuna. Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 1,09 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,81 posto, na 183 kune. U fokusu investitora bila je i dionica Optima telekoma, kojom je ostvaren promet od 788 tisuća kuna. Cijena joj je pala 4,57 posto, na 4.39 kuna. Znatniji promet ostvaren je i dionicom Valamar Rivijere, 645 tisuća kuna, a cijena joj je stagnirala na 30,3 kune. Najveći pad cijene među likvidnijima zabilježila je dionica Dalekovoda, za 5,56 posto, na 1,36 kuna. Najviše je, pak, porasla cijena dionice Ingre, za 2,38 posto, na 10,75 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 43 dionice, pri čemu je njih 15 ostvarilo rast cijene, 20 pad, a osam stagnaciju. A na svjetskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle, pa je MSCI indeks svih svjetskih burzi dosegnuo novu rekordnu razinu. „Svjetski dionički indeksi su porasli na početku tjedna, a u fokusu je objava podatka o stopi inflacije u SAD-u za svibanj, koja je na rasporedu u četvrtak. Naime, ukoliko se nastavi trend izraženih inflatornih pritisaka, moglo bi doći do najave zaoštravanja monetarne politike Feda. Ipak, tržišni sudionici zasad ne očekuju promjenu retorike čelnika Feda na zasjedanju u lipnju, odnosno očekuje se da će rastuća inflacija još uvijek biti ocijenjena kao privremena. Stoga bi dobri makroekonomski podaci i očekivani dobri rezultati kompanija trebali podržavati dobru izvedbu dioničkih tržišta u razdoblju pred nama”, kaže Ana Turudić. Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle jer s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19 ulagači očekuju i ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize. „Danas je na kalendaru objava o kretanju obujma industrijske proizvodnje u Njemačkoj u travnju, gdje se očekuje snažan rast po dvoznamenkastoj godišnjoj stopi i iznad 29 posto, kao posljedica učinka baznog razdoblja. Uz to, bit će objavljeni i ZEW pokazatelji očekivanja za Njemačku i euro područje, koji bi trebali ukazati na daljnje poboljšanje. Ipak, terminski indeksi upućuju na otvaranje europskih tržišta u crvenom”, kaže Ana Turudić.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.