08.06.2021 09:28
ZAGREB, 7. lipnja 2021. (Hina) - Podravkinoj tvornici Kalnik odobreno je 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava za ulaganje u modernizaciju proizvodnje, objavili su u ponedjeljak iz Podravke.

Podravkinoj tvornici Kalnik, kako se navodi, svečano je uručen ugovor o sufinanciranju projekta pod nazivom "Ulaganje u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tehnologije i nove proizvode tvornice Kalnik“. Tom projektu, ukupno vrijednom 40,65 milijuna kuna, Ministarstvo poljoprivrede, prema odluci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, odobrilo je 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Riječ je o projektu koji je prijavljen na natječaj iz Programa ruralnog razvoja 2014. − 2020., za provedbu mjere M.4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima. Projekt su sufinancirale Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Republika Hrvatska iz mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja. Ugovor o sufinanciranju predsjednici Uprave Podravke Martini Dalić uručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, navodi se u priopćenju.

Investicijsko ulaganje odnosi se na nabavu nove opreme, i to na liniju za prihvat, preradu i aseptičko punjenje voća, nabavu dodatnih vakuumskih kotlova s pripremom kako bi se osigurali dodatni kapaciteti proizvodnje te zamjenu i modernizaciju postojeće opreme za pakiranje. Investicija također uključuje građevinske radove na rekonstrukciji i sanaciji skladišnih prostora koji će se prenamijeniti u proizvodni prostor. Iz Podravke napominju kako će sve to pozitivno utjecati na kvalitetu sirovine te omogućiti proizvodnju novog asortimana proizvoda. Ovim investicijskim ulaganjem, kako navode, uvode se novi proizvodi - džemovi, marmelade, ekstra džemovi, pekmez od šljiva, nove vrste ajvara, povrtni namazi, voćni namazi, voćna punila i proizvodi pakirani u takozvanu squeeze ambalažu. Dio investicija u tvornici Kalnik vezan je uz postizanje ekonomije volumena u proizvodnji kondimenata i voćnih namaza, čime će se povećati cjenovna konkurentnost Podravkinih proizvoda, na domaćem, ali i na međunarodnim tržištima, ističu iz Podravke napominjući da se drugi dio investicija odnosi na uvođenje novih pakiranja i ambalaže Iz Podravke ističu kako će u sljedećem koraku investicije omogućiti pokretanje i novog inovacijskog ciklusa.

Mogućnosti sufinanciranja razvojnih projekata iz EU fondova od velike su važnosti za Podravku jer znatno pridonose kapitalnim ulaganjima, a ponajviše u smislu bržeg povrata na inicijalno ulaganje, kao i doprinosa očuvanju okoliša, navodi se u priopćenju.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.