07.06.2021 09:05
LONDON, 5. lipnja 2021. (Hina/Reuters) - Skupina sedam bogatih zemalja pokušat će u subotu prevladati dugogodišnje razlike i dogovoriti značajan sporazum o minimalnom oporezivanju multinacionalnih kompanija koje ne plaćaju dovoljno poreza. 
Predloženi sporazum, koji bi mogao biti temelj globalnog sporazuma u srpnju, trebao bi okončati desetljećima dugu "utrku prema dnu" u kojoj su se države natjecale privući korporacijske divove sa sve nižim poreznim stopama i izuzećima. No to ih je koštalo stotine milijardi dolara - manjak koji sada žele što prije nadoknaditi kako bi mogli pokrenuti gospodarstva razorena u pandemiji koronavirusa.

"Milimetar smo od povijesnog sporazuma", rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire za BBC u petak u Londonu uoči prvog sastanka ministara financija G7 uživo od početka pandemije. Domaćin, britanski ministar financija Rishi Sunak, također želi da se od velikih kompanija zahtijeva da dosljedno prijavljuju svoj utjecaj na okoliš. Multinacionalne kompanije kao što su Google, Amazon i Facebook plaćaju malo ili nimalo poreza, a bogate nacije godinama pokušavaju dogovoriti način kako da se to promijeni. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena dala je novi poticaj pregovorima prijedlogom o minimalnoj stopi oporezivanja od 15 posto, što je više nego u zemljama poput Irske, ali ispod najniže razine u G7.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.