02.06.2021 10:33
ZAGREB, 1. lipnja 2021. (Hina) - Tvrtka Pervanovo, koja je u vlasništvu Pervanovo Investa hrvatskog poduzetnika iz Švedske Darka Pervana, u utorak je trima ugovorima o kupoprodaji stekla ukupno 98,68 posto dionica Drvne industrije Spačva te najavila da će u propisanom roku objaviti ponudu za preuzimanje vinkovačke tvrtke, objavljeno je putem Zagrebačke burze. 
Prema podatcima iz objave o nastanku obveze objave ponude za preuzimanje, Pervanovo je danas sklopilo kupoprodajni ugovor s fondom Quaestus Private Equity kapital II kojim je steklo četiri milijuna dionica, ili 75,81 posto dionica Spačve. Dubrovačka je tvrtka sklopila još dva ugovora o kupoprodaji, a ta su stjecanja uvjetovana isplatom kupoprodajne cijene. Takav je ugovor Pervanovo sklopilo s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB), a njime je kupilo dodatnih milijun dionica ili 18,95 posto dionica Spačve. Treći je ugovor sklopljen s alternativnim investicijskim fondom MWM 1, a odnosi se na kupnju dodatnih 206.681 dionicu ili 3,92 posto dionica. Tim stjecanjima Pervanovo će imati ukupno 5.206.681 redovnu dionicu ili 98,68 posto dionica Spačve. Ni u jednoj se objavi, a riječ je o objavama o nastanku obveze za preuzimanje te obavijesti HPB-a o otpuštanju milijun dionica Spačve putem ugovora izvan uređenog tržišta, ne navodi vrijednost tih ugovora. 

Jedini podatak o vrijednosti, ali samo za manji dio odnosno milijun dionica, dostupan je iz današnjeg izvješća Zagrebačke burze o OTC transakcijama (transakcije koje su sklopljene izvan uređenog tržišta ili MTP, ali se prijavljuju Burzi).To izvješće pokazuje da je danas provedena OTC transakcija s milijun dionica Spačve (što odgovara broju dionica koje je prodao HPB), i to po cijeni od 50,80 kuna po dionici, što znači da HPB za taj paket treba dobiti 50,8 milijuna kuna. Inače, promjene vlasništva Spačve najavljena je još ranije, a ta je tvrtka krajem siječnja ove godine objavila da su zainteresirani potencijalni kupci započeli proces dubinskog snimanja. Naime, većinski vlasnik Spačve je bio fond Quaestus Private Equity kapital II, s udjelom od 75,81 posto, koji je sredinom listopada prošle godine objavio da se nalazi u "posljednjoj godini trajanja te da poduzima radnje u cilju prodaje svojih dionica". Fond Quaestus je u Spačvu uložio 2013. godine, nedugo nakon predstečajne nagodbe te tvrtke, a sudjelovao je i u njenoj dokapitalizaciji 2017. godine. 

Mediji su krajem siječnja prenijeli da je za Spačvu uz ostalo zainteresiran i Darko Pervan, vlasnika Pervan Investa u Švedskoj i tvrtke Bjelin koja ima proizvodne pogone u hrvatskim gradovima Bjelovar, Ogulin i Otok. Poslovni dnevnik na svojim internet stranicama uz vijest o promjeni vlasništva nad Spačvom prenosi i izjavu člana Uprave Pervanova Stjepana Vojinića da su jako zadovoljni najnovijom akvizicijom te da moraju ući u operativno poslovanje Spačve kako bi potom prezentirali buduće planove. U nastavku procedure očekuje se javna objava za preostalih 1,4 posto dionica, a nakon čeka novi vlasnik planira delistanje ove dionice sa Zagrebačke burze i statusno preoblikovanje iz dioničkog društva u društvo s ograničenom odgovornošću, najavljuje Vojnić u Poslovnom dnevniku. Uz objave o promjenama vlasništva i nastanku obveze objave ponude za preuzimanje, Spačva je putem Burze izvijestila i o današnjoj sjednici Nadzornog odbora na kojoj je odlučeno i o promjenama u Upravi te tvrtke, u koju su imenovana dva člana - Saša Vilić i Vladimir Bataković, kojima mandat počinje s današnjim danom i trajat će do 28. veljače 2022. godine. Po ranije objavljenim podatcima iz revidiranog financijskog izvješća, Spačva je u 2020. godini imala ukupne prihode od 249,6 milijuna kuna, što je dva posto manje nego godinu prije, dok su ukupni rashodi pali za pet posto, na 241 milijun kuna. Neto dobit Spačve lani je iznosila 8,96 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego li 2019. godine kada je iznosila 2,6 milijuna kuna. 

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.