01.06.2021 09:30
LJUBLJANA, 1. lipnja 2021. (Hina) - Mađarska OTP banka potpisala je ugovor o kupnji 100-postotnog udjela u Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM), čime će dobiti gotovo 30 postotni udio na slovenskom bankarskom tržištu i biti jača po bilanci i tržišnom udjelu od do sada dominantne Nove Ljubljanske banke (NLB).
NKBM je u 80-postotnom vlasništvu američkog fonda Apollo i 20-postotnom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Transakcija prijenosa vlasništva na OTP očekuje se u drugom kvartalu iduće godine, nakon odobrenja slovenskih državnih regulatora. Cijena po kojoj je druga najveća slovenska banka prodana OTP-u nije objavljena, a procjene se po navodima medija kreću oko milijarde eura. NKBM  je 2015. godine prodana stranim investitorima za 250 milijuna eura, u sklopu rješenja za  slovenske državne banke koje je prije toga dokapitalizirala država proračunskim sredstvima, nakon bankarske krize u kojoj su pretrpjele velike gubitke. OTP je u Sloveniju ušao 2019. godine kupnjom SKB banke od  francusko  grupe Societe Generale.

Kupnjom NKBM stvara se najveća bankarska grupacija u Sloveniji, veća od NLB-a. Spajanjem Nove KBM i SKB banke OTP grupa imala bi dobrih 29 posto tržišta.NKBM je 2020. godinu završio s neto dobiti od 208,9 milijuna eura. Neto dobit grupe, koju čine podružnice Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 milijuna eura. Ukupna bilančna vrijednost banke iznosila je 9,17 milijardi eura, a grupe 9,18 milijardi eura.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.