01.06.2021 11:15
PLAŽA
ZAGREB, 1. lipnja 2021. (Hina) - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac susrela se za vrijeme službenog posjeta Austriji s austrijskim investitorima u hrvatski turizam, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske udruge turizma (HUT) napominjući kako su se ministrica i investitori složili da je Hrvatska sigurna i spremna za turističku sezonu.

Susret su organizirali Austrijska gospodarska komora i HUT, a sudjelovalo je 20-tak austrijskih gospodarstvenika i investitora. Ministrica Brnjac i austrijski investitori, među kojima su bili Falkensteiner hoteli, Valamar, Bretanide Sport &Wellness Resort, Radisson Split, Liburnia Riviera, Gebetsroither Handels GmbH and International GmbH, Esplanade Zagreb Hotel, Pitter Yachting složili su se da je Hrvatska sigurna i spremna za turističku sezonu. Pozdravili su i objavu da turisti iz Austrije od danas više ne moraju u karantenu nakon povratka iz Hrvatske.

U priopćenju se navodi i da su austrijski poduzetnici do sada uložili ukupno preko milijardu eura te su najveći strani investitori u hrvatski turizam. Fokus gospodarstvenika je, kako se ističe, na pripremi što sigurnije i uspješnije sezone, a zatim i na oporavku turizma nakon krize, pokretanju novih investicija i stvaranju što kvalitetnije klime za daljnja ulaganja kroz poticaje i programe za oporavak. U priopćenju se prenosi izjava ministrice Brnjac koja je pozvala austrijske turiste da dođu u Hrvatsku."Hrvatska bilježi sve bolju epidemiološku situaciju te je potpuno spremna za dolazak turista", istaknula je Brnjac. Podsjetila je da je na jučerašnjem sastanku s austrijskom ministricom poljoprivrede, regija i turizma Elisabeth Köstinger u Beču dogovoreno da od danas putnici koji iz Hrvatske putuju u Austriju nemaju obveze karantene ukoliko su testirani, cijepljeni ili preboljeli covid-19, a Austrija će epidemiološku situaciju gledati po istim pravilima kao i Njemačka na temelju podataka Robert Koch-Instituta.

Brnjac je istaknula kako Hrvatska već od danas počinje i s upotrebom EU digitalnih covid potvrda te su u tijeku bilateralna testiranja s državama članicama. Do sada su, kako je navela, validirane covid potvrde s više od deset država uključujući i Austriju.Dogovoren je i reciprocitet vezan uz prelazak granica nakon 22 dana od prve doze cjepiva.Prošle, pandemijske godine, gosti iz Austrije u Hrvatskoj su ostvarili više od 335 tisuća dolazaka kao i više od dva milijuna noćenja, kazala je Brnjac napominjući kako je poduzeto sve da bi boravak austrijskih gostiju u Hrvatskoj bio siguran, a dolazak i povratak jednostavan i brz. Direktor HUT-a Veljko Ostojić je izjavio da ovakvi susreti jasno pokazuju međusobni poslovni interes te vjeruje da će dobra epidemiološka situacija omogućiti ostvarenje znatno većeg turističkog prometa ove godine u odnosu na lanjsku. "Austrijski investitori su svojim ulaganjima u Hrvatskoj doprinijeli kvalitativnoj promjeni hrvatskog turizma, posebice hotelijerstva te se nadam da će tako biti i ubuduće čemu će sigurno doprinijeti kontinuirano izravno komuniciranje između predstavnika turističkog sektora te politike na najvišoj razini", kazao je te dodao da je zadovoljan odlukom austrijske Vlade kojim je potaknut turistički promet između dvije zemlje.

Predsjednik Uprave Falkensteiner Michaeler Tourism Group Otmar Michaeler je istaknuo kako su posljednjih nekoliko tjedana primijetili vrlo pozitivan razvoj situacije u Hrvatskoj i veseli ih vijest da se od danas testirani austrijski gosti u Austriju mogu vratiti bez obaveze karantene. Kazao je i kako su međunarodne rezervacije smještaja također u blagom porastu proteklih tjedana, "što ukazuje na činjenicu da ljudi žele provesti svoje praznike u Hrvatskoj". Predsjednik Uprave Gruber-Reisen Michael Schlögl je rekao kako će ukidanjem restrikcija za putovanja broj bukinga za Hrvatsku zasigurno značajno porasti te očekuju da će buking biti sličan onom iz 2019., od lipnja nadalje.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.