31.05.2021 12:45
savjetovanje
ZAGREB, 31. svibnja 2021. (Hina) - Iako je prošlotjedna najava otvaranja dotad zatvorenih djelatnosti mnogima izmamila osmijeh na lice, dio poduzetnika ostao je ogorčen i na Nacionalni stožer i na nadležne institucije jer su, ispričali su Jutarnjem listu, ponovno izostavljeni s popisa onih koji mogu otvoriti svoja vrata.

Prvenstveno se tu misli na MICE djelatnosti, a posebno na kongresni turizam koji se "ne može pronaći" niti u jednoj od novih mjera objavljenih u ponedjeljak, kad je stožer restoranima dopustio da goste primaju i u zatvorenom prostoru, otvorene su napokon i sportske dvorane, a omogućilo se konačno i održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, na čemu se aktivno za pomoć sektoru uključilo nadležno Ministarstvo kulture, piše dnevnik u broju od ponedjeljka.

Kongresni turizam i veća poslovna događanja, međutim, ostali su praktično zaboravljeni i za njih nisu propisane nikakve mjere iako je sektor očekivao i zalagao se da se mjere raspišu na sličan način kako je to kratko bio preporučio HZJZ u jesen 2020., prije početka drugog vala pandemije. Predstavnici event industrije u nekoliko su navrata inicirali sastanke sa stručnjacima iz Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, a početkom travnja razradili su i konkretan prijedlog popuštanja mjera kojima su obuhvatili i sve vrste poslovnih manifestacija. Taj su svoj prijedlog uspjeli predstaviti na jednom sastanku na kojem je sudjelovao i netko iz Ministarstva turizma, no pošto su početkom ovoga tjedna objavljene sve nove relaksacije mjera, ispalo je da su iz priče opet izostavljene poslovne manifestacije.

Marina Franolić, direktorica za srednju i istočnu Europu Bench Events i suvlasnica HESA Group, upozorila je da je event industriji od početka pandemije rad blokiran, a pritom su za nju nadležna dva tijela: Ministarstvo kulture u dijelu kuturnih događanja kao što su koncerti i festivali te Ministarstvo turizma za segment konferencija, kongresa, sajmova i sličnog, donosi Jutarnji list.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.