28.05.2021 08:30
NAŠICE, 27. svibnja 2021. (Hina) - Za napredniju investicijsku i poslovnu klimu u Slavoniji i Baranji treba smanjiti pretjeranu birokraciju i kompliciranu regulativu, ubrzati dobivanje dozvola te smanjiti porezna i neporezna opterećenja, istaknuto je u četvrtak na Izvršnom odboru Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) održanom u Našicama.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan ocijenio je kako većem investicijskom zamahu može pomoći i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), koji bi mogao dodatno potaknuti ulaganja u privatnom sektoru, otvoriti nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta visoke dodane vrijednosti i time privući najbolje kadrove, ne samo u Slavoniju, nego i u ostatak zemlje.

Poslodavci hvale značajno više iznose regionalnih potpora iz EU-a planirane za iduće razdoblje i nadaju se prepoznavanju važnosti uvođenja modernih tehnologija u hrvatske kompanije, ocjenjujući da one trebaju povećati svoju produktivnost i konkurentnost. Glavni direktor HUP-a Damir Zorić smatra da bi NPOO i Višegodišnji financijski okvir trebali osigurati dugoročnu konkurentnost i rast gospodarstva, utemeljen na održivosti, a da bi izmjene Zakona o radu trebale odgovoriti na suvremene potrebe tržišta rada. Istaknuo je kako poslodavcima i dalje smetaju parafiskalni nameti i visoko porezno opterećenje, posebno na rad, koji koče rast plaća, kao i zadržavanje najboljih kadrova te privlačenje novih investicija.

"HUP je uključen u izradu novog zakona o strukovnom obrazovanju koji bi trebao modernizirati i poboljšati kvalifikacije budućih talenata, aktivno se bavimo pitanjem dugovanja veledrogerijama i ljekarnama te problemom nelikvidnosti u zdravstvu, radimo na rješavanju izazova s kojima se suočavaju prijevoznici kao i na problemu nedostatka radne snage u pojedinim industrijama", rekao je Zorić.

"Vidim ogromnu šansu u EU-ovim fondovima, jer pred Hrvatskom je u idućih nekoliko godina ogroman novac. Riječ je o prilici generacije, kakvu do sada nismo imali", ocijenio je. Ističe kako je to novac koji moramo povući u cijelosti, što ovisi ne samo o gospodarstvenicima, nego prvenstveno o državi. Sjednica Izvršnog odbora HUP-a je održana u sjedištu našičke Nexe grupe čiji je predsjednik Uprave Ivan Ergović ocijenio kako ova godina otvara brojne mogućnosti kroz EU fondove. 

"Ključni izazovi kojima se bavimo i u HUP-u su kako ostvariti rast iznosa privatnih investicija i povećanje njihove kvalitete, te kako pritom promijeniti omjer korisnika alociranih sredstava u korist privatnog sektora", rekao je Ergović. Iako su investicije u javni sektor i infrastrukturu korisne, moraju ih pratiti pojačana privatna ulaganja jer ona daju dodanu vrijednost i osigurat će otvaranje novih radnih mjesta te prosperitet hrvatskoga istoka, dodao je.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.