26.05.2021 09:34
konobar
ZAGREB, 25. svibnja 2021. (Hina) - Ceh ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) u utorak je zatražio da se u najavljenom postupnom otvaranju izjednače uvjeti rada svih ugostiteljskih objekata, poručujući da su horizontalna otvaranja ključ za ravnopravnost i jednakost unutar struke.  
Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović najavio postupno popuštanje epidemioloških mjera i prije 1. lipnja, a što bi uz ostalo obuhvatilo i povećanje broja ljudi na okupljanjima s 25 na 100, otvaranje zatvorenih dijelova restorana (ne i caffe barova) te produženje rada ugostiteljskih objekata s 22 na 23 sata, podsjeća se u priopćenju.

Reagirajući na te najave, iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ističu važnost i nužnost horizontalnog otvaranja unutar iste struke, u ovom slučaju kroz otvaranje zatvorenih dijelova svih vrsta ugostiteljskih objekata, a ne samo restorana. Parcijalnim popuštanjem epidemioloških mjera, restoranima će biti omogućen gotovo pa normalan rad dok će caffe barovi kao dio iste struke i dalje ostati zakinuti i onemogućeni za normalan rad. I  predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri HOK-u Joso Smolić u priopćenju apelira na izjednačavanju uvjeta rada svih ugostiteljskih objekata.

"Ako se restoranima omogući zaprimanje gostiju u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata, iste uvjete i mogućnosti treba dati i caffe barovima, uz sveukupno pridržavanje epidemioloških mjera. Uvjereni smo da i vlasnici caffe barova mogu prilagoditi zatvorene dijelove svojih ugostiteljskih objekata epidemiološkim mjerama u zaštiti očuvanja zdravlja. Stoga, molimo Nacionalni stožer da još jednom razmisli o najavljenim mjerama i dopusti ravnopravan rad svim ugostiteljskim objektima", istaknuo je Smolić. 

Osim horizontalnog otvaranja, što smatraju ključem ravnopravnosti i jednakosti unutar iste struke, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ističe važnost i nužnost nastavka provođenja svih mjera za očuvanje radnih mjesta i nadoknade fiksnih troškova svim ugostiteljima dok god traju ograničenja koja onemogućuju normalan rad te stvaraju pad prihoda. Također, za što brži oporavak i opstojnost ugostiteljstva, Ceh traži smanjenje stope PDV-a od 13 posto na kavu, tople napitke, vino i pivo te ukidanje poreza na potrošnju, zaključuje se u priopćenju.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.