26.05.2021 09:30
ZAGREB, 25. svibnja 2021. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predlaže mjere za očuvanje likvidnosti i pokretanje privatnih investicija, koje uključuju zadržavanje potpora za očuvanje radnih mjesta i pokrivanja dijela fiksnih troškova, osiguranje povoljnih kredita i produženje odgode otplate kreditnih obveza.

U očekivanju potpunog ukidanja mjera ograničavanja ili zabrane rada gospodarskih subjekata donesenih radi suzbijanja širenja koronavirusa, poslodavci u obraćanju ministru financija Zdravku Mariću ističu da očuvanje likvidnosti nije pitanje samo za razdoblje zaključavanja, nego ju treba osigurati na duže razdoblje, a da je oporavak moguć jedino uz investicijski zamah.

Stoga HUP predlaže zadržavanje potpore za očuvanje radnih mjesta i nakon ukidanja ograničenja rada gospodarskih subjekata, sve dok poduzeća ne ostvare barem 90 posto prihoda iz predpandemijske 2019. godine. Poslodavci drže da napuštanje određenih mjera potpore gospodarstvu treba biti postupno, ovisno o epidemiološkoj situaciji, ali i o situaciji u svakom pojedinom sektoru kako ne bi došlo do vala stečajeva i otpuštanja.

Traže i nastavak pokrivanja određenog dijela fiksnih troškova uz uvažavanje postotnog pada prihoda, kao i osiguranje brzog i jednostavnog pristupa kreditima za likvidnost i obrtna sredstva, uključujući i jamstvene sheme za mikro, mala i srednja poduzeća.

HUP je i za otvaranje mogućnosti pretvaranja kredita u bespovratna sredstva u određenom postotku te za nastavak moratorija i prolongata na postojeće kreditne obveze, uz državna jamstva, minimalno do kraja ove godine, a i dulje, uz transparentne kriterije.

Predlaže i dodatne kreditne potpore izvoznicima i onima koji ulažu u industriju 4.0, podršku investicijama velikih poduzeća kroz povećanje potpora putem Zakona o poticanju ulaganja kao i dodatne potpore poduzećima za sufinanciranje projekta iz EU fondova. Poslodavci predlažu i mogućnost prebijanje potraživanja (kompenzacije) između poduzeća, radi sprečavanja lančane nelikvidnosti, ubrzavanje utvrđivanja nenaplativih kredita, ubrzavanje stečaja i likvidacije poduzeća, dodatna porezna i neporezna rasterećenja ili njihovo ukidanje, a bitnim smatraju i porezne olakšice za ulaganja.

"Smatramo da državne mjere zbog narušenih gospodarskih aktivnosti uslijed covid-krize treba nastaviti dok god imamo poduzetnike koji bez mjera pomoći ne mogu poslovno funkcionirati i očuvati radna mjesta", kažu poslodavci.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.