25.05.2021 09:15
ZAGREB, 24. svibnja 2021. (Hina) - Ove se godine planira donošenje novog zakona o komasaciji i akcijskog plana provedbe komasacije s ciljem provedbe komasacije najmanje 18 tisuća hektara do 2026. godine, ističu u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju o konzultacijama čelnika tog ministarstva i akademske zajednice.

Kako se navodi u priopćenju, ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima održala je konzultacije s predstavnicima znanstvene i istraživačke zajednice, a teme su bile unaprjeđenje raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i komasacija, sjemenarska proizvodnja u Hrvatskoj te unaprjeđenje IAKS mjera Programa ruralnog razvoja i eko sheme.

"S ciljem efikasnije dodjele površina državnog poljoprivrednog zemljišta korisnicima koji će se na tim površinama baviti poljoprivrednom proizvodnjom, predstavljene su zakonske izmjene koje će pojednostavniti i ubrzati  raspolaganje, te potaknuti brže stvaranje dodane vrijednosti.

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) već se ove godine planira donošenje novog zakona o komasaciji i akcijskog plana provedbe komasacije s ciljem provedbe komasacije najmanje 18 tisuća hektara do 2026. godine, uključujući usklađeno zemljišno knjižno i katastarsko stanje te stanje na terenu, izgrađenu mrežu poljskih puteva i kanala tamo gdje je potrebno, kao i realizaciju 90 postaja za monitoring stanja poljoprivrednog zemljišta", ističu iz Ministarstva.

Razgovaralo se i o sjemenarskoj proizvodnji, pri čemu su predstavljene i raspravljene izmjene Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja koji će, tvrde iz Ministarstva, donijeti uređeniji sustav proizvodnje, stavljanja na tržište i uvoza poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala te uskladiti nadležnosti i inspekcijski nadzor u tom segmentu.

"Ovom prilikom ministrica Vučković je još jednom naglasila spremnost za nastavak suradnje s predstavnicima proizvođača, institucija i udruga do postizanja konsenzusa oko svih odredbi, ali i potrebu uređenja sektora sjemenarstva te zaštitu i očuvanje autohtonih sorti kroz Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora, čije donošenje propisuje ovaj zakon", navode iz resora poljoprivrede.

Na sastanku su raspravljena i unaprjeđenja IAKS mjera iz Programa ruralnog razvoja koje obuhvaćaju potporu za poljoprivrednu praksu korisnu za klimu i okoliš  te dobrobit i brigu o životinjama u skladu s njihovim prirodnim potrebama. Kako se navodi u priopćenju, sastanak je održan radi učinkovitog povezivanja rada Ministarstva poljoprivrede s akademskom i stručnom zajednicom, a na njemu su bili predstavnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu te Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Na takvim će se konzultacijama i ubuduće predstavljati i raspravljati aktualne teme te otvorena pitanja iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, najavljuju iz resora poljoprivrede.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.