24.05.2021 09:17
ZAGREB, 23. svibnja 2021. (Hina) - Slovenska tvrtka Iskra preuzima hrvatsku tvrtku Elka, a transakcija će se provesti po ispunjenju uvjeta, koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja u dvije države, objavile su u nedjelju dvije kompanije.

"Tvrtka Iskra, elektro i sistemske rešitve d.o.o. iz Ljubljane potpisala je ugovor o kupnji 100 posto udjela u hrvatskom poduzeću Elka d.o.o., najvećem proizvođaču električnih kabela u ovom dijelu Europe", navodi se u zajedničkom priopćenju u kojem se ne iznosi vrijednost transakcije. 

Ugovor o preuzimanju poslovnih udjela u subotu su potpisali glavni glavni direktor i vlasnik Iskre Dušan Šešok i vlasnik grupe Elka - Cotra Miljenko Hacek.

Šešok u priopćenju ističe da Iskra posluje iznimno dobro, unatoč pandemiji koronavirusa. "Prošlu godinu završili smo s rekordnih 130 milijuna eura konsolidiranih prihoda, a ove godine očekujemo daljnji rast od preko 20 posto", izjavio je direktor i većinski vlasnik Iskre. Rezultat je to, kaže, i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kada je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, telekomunikacije, željeznicu, automatizaciju u industriji.

"Uvjereni smo da će se tendencija vraćanja proizvodnje iz Azije u Europu nastaviti pa je preuzimanje Elke dio naše strategije širenja akvizicijama proizvodnih firmi s tržišnim potencijalom. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta i dobrih iskustava u Šibeniku, tako i zbog recentno poboljšanih političkih odnosa dviju država. Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja, što ćemo kao novi vlasnik svakako primijeniti u daljnjem razvoju tvrtke Elka koju preuzimamo. Ulazak Elke u grupu Iskra odlična je vijest za slovensko i hrvatsko gospodarstvo budući da se sinergijski povezuju prepoznatljivi brendovi i dvije kompanije s dugogodišnjom tradicijom koje su, svaka u svom segmentu, simbol pouzdanosti i kvalitete", ističe Šešok.

Grupi Iskra je preuzimanje Elke druga značajna investicija u Hrvatskoj od 2019. godine, kada je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku, podsjeća se u priopćenju. Vlasnik Elker Miljenko Hacek kaže kako je Elka tijekom protekle dvije godine provela dubinsko financijsko i operativno restrukturiranje i funkcionalnu reorganizaciju te implementirala novi menadžment.

"To su bile temeljne pretpostavke za postizanje izuzetno dobrih poslovnih rezultata, ali i privlačenje potencijalnih investitora zainteresiranih za strateško partnerstvo. Takav pristup polučio je očekivani učinak. Elka je privukla veliki broj zainteresiranih ulagača i potencijalnih strateških partnera među kojima je bila i Iskra za koju sam procijenio da je upravo ta snažna i agilna slovenska grupa partner koji će Elki omogućiti rast, razvoj stabilnost i napredak kroz ulaganja, učinkovitost resursa i know-how, dakle transfer znanja bez kojeg nije moguće držati korak s globalnim razvojem novih tehnologija i proizvodnih procesa", naglasio je Hacek. Tvrdi da na poslovno pripajanje Elke grupi Iskra treba gledati "i kroz prizmu širih interesa, a ne samo kao na lijepi epilog uspješne suradnje dvaju kompanija".

"Riječ je i o obostrano korisnoj suradnji Republike Hrvatske i Republike Slovenije te širem interesu Republike Hrvatske da se njeno gospodarstvo snažnije poveže s gospodarstvom Slovenije jer će tako moći uspješnije nastupati i poslovati na međunarodnim tržištima i učinkovito odgovarati na izazove globalne konkurencije. U tom kontekstu uvjeren sam da je ova akvizicija s tako renomiranom tvrtkom kao što je Iskra, preduvjet napretka obje tvrtke i gospodarskoga razvitka obiju zemalja te da je ostvarena na dobrobit svih poslovnih partnera Elke i njenih zaposlenika", zaključio je Hacek.

Kako se navodi u priopćenju, ekskluzivni financijski savjetnik prodavatelja bila je tvrtka Grubišić & Partneri, dok je kupac angažirao odvjetničko društvo Krehić & Partneri u suradnji s Deloittom.

Elka je osnovana u Zagrebu 1927. godine, a od početne proizvodnje vodova i kabela proširivala je djelokrug rada prema proizvodnji novih tipova kabela - telekomunikacijskih, svjetlovodnih, zaštitne užadi sa svjetlovodnim vlaknima, teško gorivih i bezhalogenih brodskih kabela, kabela za petrokemijsku industriju i drugih.

Grupa Iskra ove godine obilježava 75. obljetnicu nastanka i kontinuirane proizvodnje, a izrasla je u najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, pročišćivačima voda, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike. Grupa Iskra je u 100 postotnom vlasništvu obitelji Šešok, zapošljava više od 1300 radnika, a temeljni kapital tvrtke je nešto više od 28 milijuna eura, podatci su iz priopćenja.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.