21.05.2021 09:25
ZAGREB, 20. svibnja 2021. (Hina) - Vlada je u četvrtak osnovala radnu skupinu koja treba definirati okvire suradnje s domaćom IT tvrtkom Infobip na području umjetne inteligencije i preduvjeta za pozicioniranje Hrvatske kao središta razvoja umjetne inteligencije u EU.
Predsjedavajući radne skupine je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, dok su članovi ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić te posebna savjetnica predsjednika Vlade i koordinatorica radne skupine Ivana Vukov. "Zadaće radne skupine su definirati okvir suradnje s Infobipom na području umjetne inteligencije radi ubrzanja digitalne transformacije u gospodarstvu, obrazovanju, znanosti, turizmu i javnoj upravi te stvaranja preduvjeta za pozicioniranje Hrvatske kao središta razvoja umjetne inteligencije u EU", naglasio je ministar Ćorić. Dodao je da se o svemu ta radna skupina treba usuglasiti i s Infobipom te izvijestiti Vladu o postignutim dogovorima i predložiti daljnje mjere, a prema potrebi u rad te skupne može se uključiti i predstavnike drugih nadležnih tijela i institucija, drugih organizacija i tvrtki koje mogu dati doprinos ispunjenju zadaća, kao i vanjski suradnici. Naznačeno je i da članovi radne skupine, predstavnici drugih tijela i institucija te vanjski suradnici nemaju pravo na naknadu za rad u toj skupini. Do suradnje s Infobipom došlo je na inicijativu te vodnjanske i jedne od najjačih domaćih IT tvrtki, prepoznatoj i u svijetu, a s obzirom da se umjetna inteligencija ili AI smatra ključnom za digitalnu transformaciju društva i postala je i prioritet EU.

U obrazloženju Vlade za se uz ostalo navodi da će se tom suradnjom promicati široka primjena naprednih tehnologija (AI-umjetna inteligencija/AR-proširena stvarnost/ML-strojno učenje/IoT-Internet stvari) te ubrzati digitalna transformacija društva i gospodarstva. Umjetna inteligencija bit će u središtu aktivnosti kao i razvoj naprednih digitalnih vještina kroz stvaranje novih studijskih i srednjoškolskih kurikuluma, a očekuje se da potakne i razvoj sljedeće generacije digitalnih tehnologija, digitalizaciju malih i srednjih poduzeća i javne uprave te unaprijedi digitalne kapacitete u obrazovnim sustavima.

Infobip raspolaže modularnom softverskom platformom koja omogućuje stvaranje rješenja na predefiniranim visokotehnološkim i specijaliziranim modulima baziranima na AI, IoT, AR i ML tehnologiji koja se može primjenjivati u stvaranju pametnih gradova, pametne poljoprivrede, javnoj upravi, obrazovanju, zdravstvu, turizmu, što može pridonijeti razvoju hrvatskih kompanija, startupova/inkubatora, rastu IT sektora u Hrvatskoj, digitalizaciji zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma i drugih područja, obrazlaže se u odluci. Premijer Plenković je tijekom prošlotjednog posjeta vodnjanskoj tvrtci razgovarao o mogućnostima suradnje, a tada je osnivač i izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić izjavio kako se razgovaralo o strateškom projektu za Hrvatsku 2030. gdje je predloženo jedno partnerstvo s Vladom koja je to prihvatila. "To partnerstvo bi bilo fokusirano na kreiranju oko tisuću radnih mjesta unutar Infobipa u smjeru umjetne inteligencije ali i educiranje inženjera, povezivanje s fakultetima te omogućavanje tvrtkama unutar Hrvatske da uđu u taj segment umjetne inteligencije i da mogu kroz ovu veliku globaliziranu platformu plasirati svoje proizvode bilo gdje u svijetu", izjavio je tada Kutić. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.