21.05.2021 09:35
ZAGREB, 20. svibnja 2021. (Hina) - Javna ustanova Nacionalni park (NP) Krka i Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik potpisali su ugovor o suradnji na razvijanju programa za prihvat digitalnih nomada u tom parku, kako bi mogli u njemu raditi i koristiti sadržaje po istim uvjetima kao i lokalno stanovništvo, izvijestili su u četvrtak iz NP Krka.

Napominjući kako je to prvo zaštićeno područje u Hrvatskoj koje se priprema prihvatiti digitalne nomade, koji će moći raditi na najatraktivnijim lokacijama NP Krka, iz tog parka dodaju da su digitalni nomadi sve češći privremeni stanovnici i u Šibensko-kninskoj županiji, a Hrvatska ih posebno privlači i zakonskom regulativom za njih. "NP Krka digitalnim nomadima u parku osigurava potrebnu tehničku infrastrukturu s brzim i sigurnim wi-fi pristupom u Centru kretanja u Laškovici, u Eko kampusu Krka u Puljanima, na Stinicama, nasuprot Visovcu, i na Roškom slapu, kao i sve druge programe koje provode", kažu iz tog parka. S druge strane, inkubator Trokut im nudi radni prostor, korištenje kuhinje, kupaonice, košarkaškog igrališta, printera/skenera i drugih usluga. Ravnateljica Javne ustanove NP Krka Nella Slavica ocijenila je da će suradnja s Trokutom doprinijeti primjeni i razvoju novih tehnologija i poduzetništva ne samo u parku nego i u Šibeniku i Županiji, ali i promociji i boljoj vidljivosti tih lokacija te lokalnom stanovništvu kroz njihovo gostoprimstvo, bogatu kulinarsku tradiciju i običaje.

Direktorica inkubatora Trokut Diana Mudrinić podsjetila je da digitalni nomadi putuju i rade po svijetu kako bi otkrili prirodne i kulturne lokalne vrijednosti, dodajući da će zajedničkim znanjem oni i NP Krka povezati usluge i pružiti nešto novo u spajanju prirode i tehnologije. Taj program imaju i podršku Grada Šibenika, kažu iz NP Krka te ističu da je to prirodni korak u nastojanju da se Šibensko-kninska županija učini idealnom destinacijom za digitalne nomade cijele godine. RH je regulirala status digitalnih nomada za državljane trećih zemalja, odnosno za one koji nisu iz EU te im od 1. siječnja 2021. službeno nudi privremeni boravak s vizom u trajanju do godine dana. Digitalni nomadi mogu se prijaviti i za drugu, naknadnu nomadsku vizu, ali tek šest mjeseci nakon što istekne prva. Prijaviti se mogu preko interneta ili u hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu te prijavi trebaju priložiti dokaz o važećoj putovnici, zdravstvenom osiguranju koje uključuje područje RH, o svrsi boravka (koji može sadržavati ugovor poslodavca ili kopiju registracije vlastite tvrtke), te dokaze o redovitom dohotku, da nije osuđen za kaznena djela iz svoje matične države, a treba prijaviti i adresu na kojoj će boraviti u RH.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.