20.05.2021 12:20
EURO
LUXEMBOURG, 19. svibnja 2021. (Hina) - Godišnja inflacija u Europskoj uniji dosegnula je u travnju najvišu razinu u gotovo dvije i pol godine, a trend je pratila i Hrvatska, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda.
Na razini Europske unije godišnja inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u travnju je bila za 0,3 postotna boda viša nego u ožujku i iznosila je 2,0 posto, što je njezina najviša razina od studenoga 2018. godine.U travnju prošle godine iznosila je 0,7 posto. U eurozoni je također uvećana za 0,3 postotna boda u usporedbi s ožujkom, na 1,6 posto, što je njezina najviša razina od travnja 2019. godine. U prošlogodišnjem travnju iznosila je 0,3 posto. Najveći je doprinos godišnjoj stopi inflacije u području primjene primjene zajedničke europske valute pružio energetski sektor, od gotovo jednog postotnog boda.

U travnju su cijene energenata skočile za 10,4 posto u odnosu na isti mjesec lani, utvrdio je Eurostat. Slijedi sektor usluga, s doprinosom od trećine postotnog boda, nakon što su im cijene porasle za 0,9 posto u odnosu na lanjski travanj.

Skok i u Hrvatskoj

Daleko najvišu stopu inflacije bilježile su u travnju Mađarska i Poljska, od 5,2 odnosno 5,1 posto. Slijedi Luksemburg s rastom potrošačkih cijena na godišnjoj razini za 3,3 posto. U Hrvatskoj potrošačke su cijene mjerene HICP-om u travnju porasle za 2,1 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, najsnažnije od kolovoza 2018. godine, pokazuje izvješće Eurostata. U ožujku bile su 1,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Stopu inflacije od 2,1 posto bilježile su u travnju i Njemačka i Belgija. Najblaži rast cijena imala je u travnju Malta, od 0,1 posto.Pad cijena bilježile su samo Grčka i Portugal, za 1,1 odnosno 0,1 posto u usporedbi s prošlogodišnjim travnjem.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.