19.05.2021 09:15
dionice
TOKYO, 19. svibnja 2021. (Hina/Reuters) – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i dan prije na Wall Streetu, a pala je i vrijednost kriptovaluta jer je zbog nesigurnosti u vezi inflacije splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji pale između 0,4 i 2 posto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu danas se zbog praznika ne radi. Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom. Na najvećoj svjetskoj burzi nestabilno se trguje jer se ulagači plaše da će prebrz rast gospodarstva dovesti do jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje. Zbog toga se s oprezom očekuje zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda, koji će biti objavljen u srijedu i koji će pokazati kako oni ocjenjuju situaciju u gospodarstvu.

Prošloga su tjedna objavljeni podaci koji su pokazali da je inflacija u SAD-u dosegnula najvišu razinu u gotovo 12 godina, što je posljedica golemih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plaća, čime kompanije nastoje privući radnike. „Sada, kada su preokupirani inflacijom, ulagači nisu skloni donositi važne odluke dok im slika ne bude jasnija. Zabrinutosti u vezi inflacije podržavat će nesigurnost na tržištima još neko vrijeme, no ne očekujem kolaps cijena dionica jer se gospodarstva postupno 'otvaraju'”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Dolar pod pritiskom, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom i skliznula blizu najniže razine od kraja veljače. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 89,83 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,13 bodova. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,15 na 108,95 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2225 dolara, blizu najviše razine u tri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2165 dolara. Jutros je nastavljen i pad vrijednosti kriptovaluta, kao što su bitcoin i ether, što je, među ostalim, posljedica odluke Kine da financijskim institucijama zabrani pružanje usluga povezanih s transakcijama kriptovalutama. Cijene su nafte, pak, pale oko 0,9 posto. Tako je na londonskom tržištu cijena barela skliznula na 68,15 dolara, a na američkom tržištu na 64,90 dolara.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.