18.05.2021 09:00
BRUXELLES, 17. svibnja 2021. (Hina/dpa) - Europska unija i Sjedinjene Države sklopile su primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, najavljujući razgovore o problemu globalnog viška proizvodnih kapaciteta.
EU neće dodatno povećavati kompenzacijske carine 1. lipnja, kao što je planirano, budući da je interesu obje strane da se sukob ne zaoštrava, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. Bivši američki predsjednik Donald Trump uveo je carine na uvoz čelika i aluminija iz Europe, a EU je uzvratio carinama na uvoz američkih proizvoda poput viskija, traperica i motocikala. Bruxelles i Washington sada će početi pregovore kako bi se spor riješio do kraja godine, stoji u zajedničkom priopćenju koje su potpisali potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis, američka trgovinska predstavnica Katherine Tai i američka ministrica trgovine Gina Raimondo.

Cilj je obje strane "sačuvati naše ključne kompanije", ističu. "Da bi se osiguralo najkonstruktivnije moguće okruženje za zajednička nastojanja, (dvije strane) suglasne su da će izbjegavati promjene u tim pitanjima koje negativno utječu na bilateralnu trgovinu", dodaje se u priopćenju.EU i SAD suglasili su se i da im je u zajedničkom interesu da surađuju kako bi "pozvale na odgovornost zemlje poput Kine, koje podupiru mjere iskrivljavanja trgovine". Primirje "nam daje prostor za pronalaženje zajedničkih rješenja za spor i za hvatanje u koštac s globalnim viškom (proizvodnih) kapaciteta", rekao je Dombrovskis, inače povjerenik EU-a za trgovinu. Na početku mandata novog američkog predsjednika Joea Bidena američki dužnosnici bili su signalizirali da Bijela kuća ne planira ukidati Trumpove carine, napominje agencija dpa.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.