14.05.2021 12:13
5G
SEUL, 14. svibnja 2021. (Hina/dpa) - Južnokorejski div Samsung Electronics odlučio je zbog globalne nestašice dramatično povećati ulaganja u tehnologiju proizvodnje čipova, najavljujući 171.000 milijardi wona (151 milijardu dolara) za istraživanja i novi pogon do 2030. godine.

Cilj je ulaganja "ubrzati istraživanja najnovije tehnologije proizvodnje poluvodiča i izgraditi novi pogon", izvijestili su u četvrtak.Novi pogon gradit će u kompleksu u Pyeongtaeku, oko 65 kilometara južno od Seula, a radovi bi trebali biti dovršeni u drugoj polovini iduće godine. Nova ulaganja nadovezuju se na Samsungovu najavu iz 2019. godine o planiranih 133.000 milijardi wona ulaganja u proizvodnju čipova. Južnokorejska tvrtka ističe da želi biti svjetski lider u proizvodnji logičkih čipova koji se koriste u umjetnoj inteligenciji, mobilnim mrežama nove generacije 5G i autonomnoj vožnji. Navode da već dvije godine surađuju s inženjerskim tvrtkama, proizvođačima dijelova, dobavljačima opreme i istraživačkim institutima kako bi postigli taj cilj.S

amsung već zauzima istaknuto mjesto među proizvođačima memorijskih čipova, koji se koriste u uređajima poput pametnih telefona, podsjeća dpa.I drugi veliki proizvođači čipova, poput američkog Intela i tajvanskog TSMC-a, planiraju velika ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta kako bi udovoljili snažnoj potražnji koju je pandemija koronavirusa samo ubrzala.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.