12.05.2021 09:58
RAST
ZAGREB, 12. svibnja 2021. (Hina) - Infobip do kolovoza želi postati jedan od sto najvećih startupa na svijetu pa idu po još pola milijarde dolara ulaganja, piše u srijedu Jutarnji list.
Dakle, žele ući u društvo u kojem su globalni tehnološki giganti poput Bolta, Meizu Techno-logyja, Revoluta i Discorda, čija se tržišna vrijednost prema CB Insi-ghtsu kreće od četiri do deset milijardi dolara, pa sve do SpaceX-a, Stripea i najvrednijeg, ByteDancea, koji su teški od 74 do 140 milijardi dolara.

Silvio Kutić, suosnivač i izvršni direktor Infobipa, otkrio je u intervjuu za Bloomberg da je njegova tvrtka počela razgovore o novoj investicijskoj rundi. Plan mu je tijekom ljeta, dakle do kraja kolovoza, prikupiti tri milijarde kuna ili 500 milijuna dolara. Prvi hrvatski jednorog, odnosno startup tvrtka čija je tržišna vrijednost premašila milijardu dolara, do tog je statusa došla početnom investicijom američkog fonda One Equity Partners u iznosu od 200 milijuna dolara u zamjenu za najviše 10 posto udjela. Točan postotak koji su tim ulaganjem stekli Amerikanci nije objavljen. Novom izjavom Kutić je potvrdio i da Infobip dosad nije primio jednu, nego dvije investicije i da će mu ova, od 500 milijuna dolara, biti zapravo treća.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, One Equity Partners krajem prošle godine u tajnosti je napravio još jedno ulaganje u Infobip. Riječ je o dodatnoj kapitalnoj injekciji od oko 165 milijuna dolara, čime je ukupan iznos dosadašnjih investicija u Infobip porastao na okruglih 300 milijuna eura (2,26 milijardi kuna). Riječ je o iznosima koji su rekordni za hrvatski startup ekosustav, ali se ubrajaju i u neke od najvećih investicija u domaće biznise dosad.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.