11.05.2021 12:48
NEW YORK, 11. svibnja 2021. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer se ulagači plaše jačanja inflacije i jer se nastavlja rotacija kapitala iz tehnološkog u cikličke sektore.Dow Jones oslabio je 35 bodova ili 0,10 posto, na 34.742 boda, dok je S&P 500 pao 1,04 posto, na 4.188 bodova, a Nasdaq indeks 2,55 posto, na 13.401 bod.

Nakon snažnog rasta u petak, jučer su ti indeksi skliznuli s rekordnih razina jer se ulagači plaše jačanja inflacije. U petak su strahovanja od 'pregrijavanja' gospodarstva popustila, nakon što je objavljeno da je u travnju broj zaposlenih u SAD-u porastao znatno sporije nego što se očekivalo. Međutim, ulagači se plaše jačanja inflacije ne samo zbog povećane potrošnje nego i zbog narušenih lanaca nabave sirovina, zbog čega cijene sirovina rastu.„Kada se lanci nabave sirovina ponovno normaliziraju, ta će strahovanja oslabiti. No, do tada će proći još neko vrijeme”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Iz američke središnje banke već mjesecima poručuju da se očekuje jačanje inflacije, ali da će to biti privremeno i neće dovesti do zaoštravanja monetarne politike. No, ulagači nisu sigurni u to. „Na tržištu još vlada nesigurnost oko toga hoće li inflacija biti privremena ili nešto što će potrajati”, kaže Nolte. U međuvremenu, nastavlja se preseljenja kapitala iz tehnološkog sektora, koji je lani za 'zatvaranja' gospodarstva predvodio po rastu cijena, u cikličke sektore, koji bi trebali imati najviše koristi od 'otvaranja' gospodarstva i ubrzanja oporavka od koronakrize. Podršku tržištu pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija. Dosad je oko 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih oko 87 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo. Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije mjesec dana očekivali rast od oko 25 posto.Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, bit će to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 7.123 boda, dok je frankfurtski DAX stagnirao na 15.400 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,01 posto, na 6.385 bodova.

googleZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina. 

LONDON, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, izvijestio je da je kupio njujoršku marketinšku agenciju Obviously koja se u promotivnim kampanjama oslanja na influencere. 

BERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.