10.05.2021 11:27
ZAGREB, 10. svibnja 2021. (Hina) - Američka tvrtka SpaceX lansirat će 2022. godine satelit u Mjesečevu orbitu, koji je u cijelosti plaćen kriptovalutom Dogecoinom, objavio je na Twitteru  šef tvrtke Elon Musk.

"Sljedeće godine SpaceX će prema Mjesecu lansirati satelit Doge-1, plaćen kriptovalutom Dogecoin", napisao je Musk.Na web stranici kanadske tvrtke Geometric Energy Corporation (GEC), koja je vlasnik satelita, napominje se da će on biti lansiran u prvom tromjesečju 2022. pomoću rakete-nosača Falcon 9. Uz pomoć senzora i kamera prikupljat će podatke o Mjesecu. Tvrtka će poslati satelit pomoću komercijalnog programa za lansiranje svemirskih letjelica koji nudi SpaceX. Iznos posla nije objavljen.

"Uporabom Dogeciona u ugovoru ovakvih razmjera, Geometric Energy Corporation i SpaceX učvrstili su Dogecoin kao valutu za lunarno svemirsko poslovanje", navodi se u priopćenju GEC-a."Ova će misija pokazati primjenu kriptovaluta izvan Zemljine orbite i postaviti temelje za međuplanetarnu trgovinu", rekao je potpredsjednik SpaceX-a za komercijalne operacije Tom Ochinero.Musk je početkom travnja tvitao da će SpaceX "poslati Dogecoin na Mjesec", no nije objasnio na što je točno mislio. Nakon njegove najave, vrijednost kriptovalute porasla je za 30%. U nedjelju, usred vijesti o slanju satelita koji se plaća Dogecoinom, valuta je porasla na 0,58 dolara po jedinici, u odnosu na 0,50 dolara prethodne večeri.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.