10.05.2021 11:28
ZAGREB, 10. svibnja 2021. (Hina) - Autobusni prijevoznik FlixBus obilježava pet godina od ulaska na hrvatsko tržište, tijekom kojih je prevezao više od tri milijuna putnika, a za ovu godinu najavljuje obnovu svih međunarodnih linija na kojima je prometovao prije dvije godine.

Nakon značajnog pada prometa u međunarodnom prijevozu prošle godine kao posljedice pandemije koronavirusa, FlixBus ove godine očekuje rast prometa, posebno u turističkoj sezoni, kaže se u priopćenju FlixBusa. Unatoč još uvijek strogim epidemiološkim mjerama i ograničenjima prelaska granica unutar EU-a, u FlixBusu zamjećuju rast ranih kupnji karata na međunarodnim linijama koji povezuju Hrvatsku s tradicionalnim turističkim tržištima.Ove će sezone, prema najavama, FlixBus ponovno uspostaviti linije s 50 odredišta u osam država: Njemačkoj, Sloveniji, Poljskoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Mađarskoj i Srbiji.

Iz FlixBusa očekuju da će ove godine ukupni međunarodni promet putnika na linijama koje povezuju Hrvatsku s ključnim emitivnim tržištima u turističkoj sezoni biti otprilike na razini 70 posto istog prometa iz 2019. godine. Predviđanje je, inače, u skladu je s očekivanjem domaćeg turističkog sektora. Od dolaska na domaće tržište 2016. godine, FlixBus je sa svojih 12 lokalnih partnera, 149 autobusa i preko 700 vozača, povezao više od 250 destinacija diljem Hrvatske i Europe te je omogućio direktna putovanja u 12 država.

Direktor FlixBus CEE South regije Ante Grbeša ističe da je prije pandemije godišnji rast broja putnika tijekom sezone dosezao i do 80 posto prema određenim destinacijama. "Ove godine, s obzirom na ubrzanje cijepljenja i definiranje pravila putovanja unutar EU, očekujemo ponovno pozitivan trend rasta zbog čega ćemo krajem svibnja i tijekom lipnja aktivirati gotovo sve destinacije unutar mreže linija koju smo imali rekordne 2019.", kaže Grbeša.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.